Andrey Rudenko isimli bir mimar 3 boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak geleceğin binalarına şimdiden ışık tutan bir kale inşa etti.
Dört ay gibi kısa bir sürede mimari estetiğe sahip bir kaleyi 3 boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak inşa eden mimar inşaat sektörüne yeni bakış açısı ve yapım teknolojisi sunmuş oldu.
Aynı zamanda büyük bir ilki de başaran Andrey Rudenko kendisine yeni hedef olarak da aynı baskı teknolojisi ile bir ev inşa etmeyi belirlemiş durumda.
Aynı zamanda büyük bir ilki de başaran Andrey Rudenko kendisine yeni hedef olarak da aynı baskı teknolojisi ile bir ev inşa etmeyi belirlemiş durumda.
Henüz emekleme aşamasındaki 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile şuana kadar silahtan, heykele, canlı dokusu ve hatta organa kadar bir çok nesne yazdırılabildi bir kale veya binanın yazdırılması çok daha zor bir işlem olmasa gerek.
Mimarın kalesi için çok iyi şeyler söylenemeyebilir öyle ki 3m x 5m boyutlarındaki bu küçük kale mühendislik yönünden de oldukça ilkel. Mesela başta statik olmak üzere ve diğer inşaat yönetmeliklerine göre otoritelerden onay alabilecek konumda değil ancak kimse bu aşamada heyecan verici baskı teknolojisinin güvenlik şartlarını sorgulamıyor. Eğer gelecek dönemde güvenlik koşullarını da sağlarsa, bu teknoloji sayesinde binalar çok daha az maliyetle ve kısa sürede inşa edilebilecekler ve Rudenko yazdırılmış binaların babası olarak hatırlanacak.
Bir mimarın elinden çıktığı çok net fark edilebilecek olan basılmış kale estetiği ile de göz dolduruyor. Tıpkı bisküvili bir pasta gibi 1 cmlik katman halinde basılan kalenin duvarları da 3 cm kalınlığına. Herhangi bir donatı elemanı kullanılmayan bu kalenin sağlamlığı ise şahsen çok merak ettiğim bir konu :)
Minyatür bir kale ortaya çıkaran mimarın kullandığı makine ise ilgili videoda:
www.teknoklavye.gen.tr
YanıtlaSil3 boyutlu yazıcılar birçok sektörde olduğu gibi inşaat alanında da kullanılmaya başladı.İnşa süre ve maliyetlerini düşürebilir.
YanıtlaSil