6 Yorum

Yerli Google Adsense Alternatifi Ara.com.tr

16:53
Öncelikle kendi kendimize bir hayırlı olsun da bulunalım neden çünkü ara.com.tr'nin sunduğu reklam hizmetinde yayıncı olduk. Deneme ve hizmet kalitesini görmek adına bir yayıncılık bizimkisi henüz kar amacı güden bir yaklaşımımız yok. En azından ara.com.tr'nin gösterim ve tıklama başına vereceği oranları görmeden kar amacı gütmemiz hayal olur. Bir süre sonra -belki uzun sürebilir- ara.com.tr performans değerlendirme yazısını da sizlerle paylaşacağız.

Google Adsense Alternatifi Ara.com.tr

*Google'a da buradan bir not: Google Adsense bize bir "hi bile demedi"..! Çok nankörsün Google! :D 

Google'a lafta küçük manada büyük bir serzenişte bulunduktan sonra ara.com.tr'de neden karar kıldığımıza da geleceğiz ama önce İnternet ve reklamcılığa biraz değinelim.

İnternet ve Reklamcılık

İnternet dünyası son 10 yılda reklam sektörünün can damarı haline geldi. Öyle ki Google gibi arama motorları asıl çıkış noktaları olan arama işleminden çok reklamcılıklarıyla İnternet dünyasına damga vurdular. Google neredeyse İnternet kullanıcılarına sağladığı her hizmetini -YouTube gibi satın aldıkları da dahil- reklam portföyüne dahil etti ve birer gelir mekanizmasına çevirdi.

Reklam sektöründe dinamo etkisi oluşturan Google, kimi düzenbaz fırsatçıların kimi de gerçek manada kazanıp kazandırmak isteyen İnternet reklamcılarının ilham kaynağı oldu. Şüphesiz ki ara.com.tr de bunlardan birisi. %100 Türk sermayesi olması ise onu çekici kılıyor; yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı.

Neden Ara.com.tr

Teknoloji Manya BLOGU olarak bir çok affiliate satış ortaklığı ve adsense benzeri reklam anlaşmalarını inceledik. Bir kısmının yeterlilik şartlarını sağlayamadığımızı gördük -adsense gibi- bir kısmın ise kullananların canını sıktığını hileler ile sitelerin reklam gelirlerini almalarını engellediğini okuduk, gördük hiç bulaşmak istemedik. Az olsun temiz olsun demişler.

Ara.com.tr'yi ise kendisine şans verilmesi gereken bir arama motoru ve yerli sermaye reklamcısı olarak belirten webmasterların ortak bir görüşünün sonucunda blogumuzda reklam veren olarak yerleştirdik. Bir ışık var yani!

Ara.com.tr Olumlu Yönleri

ARA İletişim isimli şirketin reklam hizmetini kullananlar ödemelerin yapılmasından oldukça memnun durumdalar  ve şirketin güvenilirliğini bu zamana kadar ispat ettiğini düşünüyorlar. Biz henüz yayıncı olduğumuz için bu konuda fikir sunamıyoruz ancak ikinci ARA Reklamları yazımızda etekteki taşları dökebiliriz.

Reklam paneli oldukça sade ve kullanıcı dostu diyebiliriz. Reklam içeriği insanları rahatsız etmeyecek şekilde oluşturulmuş durumda asla müstehcen ve zararlı içerikler gösterime girmiyor. Bu konu yayıncılar açısından elzem hiç kimse okuyucusunu uygunsuz reklamlar nedeniyle kaybetmek istemez ara.com.tr bu yönüyle alkışı hak ediyor. Olumsuz yönleri sizi korkutmasın cümleler uzun oldu biraz hepsi bu :)

Ara.com.tr Olumsuz Yönleri

Webmasterlardan gelen ilk tepkinin sayaçlardan dolayı olduğunu görüyoruz. Yeterince iyi algoritmaya sahip olmadığını düşünenler oldukça fazla. Yani ara.com.tr reklamlarının gösterim sayısı ile tıklanma oranlarının uçurum oluşturduğunu düşünüyor yayıncılar. Bence bunun nedeni ara reklamlarının adsense kadar gelişmiş içerik yapılanmasının henüz oluşmaması.

Şöyle bir misal verelim, Google'da yaptığınız herhangi bir anahtar kelime araması bir siteye girdiğinizde eğer o sitede adsense içeriği varsa yaptığınız aramaya bağlı olarak size reklam sunuyor. Diyelim Google'da Samsung Galaxy S4 Mini Fiyatı ve Özellikleri  diye bir arama yaptım ve aramayı es geçtim haber okumak istedim daha sonra girdiğim bir haber sitesi adsense hesabına sahipse %99.9 bana Galaxy S4 Mini ile ilgili bir reklam sunacak. Şimdi gelelim püf noktaya, adsense gibi bir sistem görüntüleme ile tıklama oranı arasında farkı çok rahat kapatır ara.com.tr ise henüz bu kadar gelişmiş olmadığı için webmasterların bir kısmı ara reklamlarından adsense performansını bekliyorlar; bu haksızlık!

Diğer bir eksiğinin bizce de malum site performansını olumsuz etkileyen açılış süresine ek yük getiriyor olması. Bunu bizzat test etmiş olarak söylüyoruz. Gerek gtmetrix gerek de pingdom ölçümlerini referans aldığımızda site hızı performansını düşürdüğünü gözlemledik. Ama bu konuda ilerleme kaydetmeleri kolay olacaktır.

Ara.com.tr üzerinde yapılan çeşitli aramalar Google'daki gibi sonuçlanmıyor örneğin siteadi.com isimli temsili bir site Google'da 1. sıradayken ara.com.tr'de çok alt sıralarda yer alabiliyor. Bu konu biraz güvensizlik ve isteksizlik oluşturuyor hem reklam verenler açısından hem de yayıncılar açısından. Bu sorunun arama motoru dizininde yapılacak iyileştirmeler ile çözülmesini bekleyenler oldukça fazla. Bizim blogumuz ise her iki arama motorunda da 1. sırada ;)

Ara.com.tr'ye Destek Olmalı Mı?

Eğer blog yazarları, forumlar, portallar ve hatta envai çeşit İnternet siteleri olarak yerli sermaye ürünü olan ara.com.tr'ye gerek reklam vererek gerek de yayıncı olarak destek olursak, adsense gibi arama odaklı bolca içerik sunması işten bile olmaz. Neden ülkemizde vergi ödememek için kırk takla atan Google ile çalışalım ki?! Küresel aktör olmak her yönüyle güçlü enstrümanlara sahip olmaktan geçiyor ve biz bilişim sektöründe çok kötü konumdayız. Kısır bir döngü söz konusu; daha çok kazanalım o halde adsense, neden bizim adsense'imiz yok? -ee destek olmadın..!

Yazının sonunda Türk girişimi olan Ara.com.tr'ye gönül dolusu başarılar dilerken destek olunması gerektiğini düşünüyorum. İnternet dünyasında bazen kar amacı gütmeyen reklamlar da yer alır belki ara reklamlarını bu minvalde tanıtım adına değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.

*Bir de küçük bir anekdot ara.com.tr görsel, işitsel ve yazılı medyada kaliteli tanıtım yapmalı; profesyonelce tanıtım yapılan bir tane YouTube ve benzeri videosu bile yok! Reklama giden yol reklamdan geçer; uu slogana bak sen :D

Bir televizyon kanalında kendilerini ve amaçlarını tanıtan Ara İletişim genel koordinatörü İsmail Hakkı Yıldız'ın bilgilendirici bir videosu:

Teknoloji Manya BLOG

6 Yorum:

  1. şuanki haliyle adsense etmez ama destek olunabilir ama kazanç elde etmek varken neden destek olunur o da ayrı tabi

    YanıtlaSil
  2. ismi lazım değil21 Ağustos 2013 18:08

    hüloooğ nie böyle bir arama motorundan haberimiz yoktu bizim?

    YanıtlaSil
  3. Yeterince tanıtımı yapılmadığından olsa gerek

    YanıtlaSil
  4. murat yıldırım22 Ağustos 2013 14:57

    bol kazanç dileyeceğim de ara'dan kazanç elde eden çok az bildiğim kadarıyla

    YanıtlaSil
  5. Videoda sorun var

    YanıtlaSil
  6. Evet google sinirlenmiş olmalı 10 dakikalık video 01 sn olarak geçiyor hay aksi :D

    YanıtlaSil

 
Aç-Kapat