0 Yorum

İnternette Anonim Gezmek Tails Linux İle Mümkün

17:31
İnsanlık olarak yönetici mekanizma tarafından sürekli olarak takip edildik, izlendik. Eski çağlarda "kuş uçsa haberim olacak" diyen krallardan, hükümdarlardan yakın geçmişte her iki kişiden birinin istihbarat ajanı olduğu dünya ülkelerine kadar bir çok misali bu izlenmeye örnek verebiliriz. İçerisinde bulunduğumuz çağda ise devletler için bu takip eskisinden çok daha kolay ve daha az maliyetli halde. Tabi ki İnternet sayesinde... Sosyal ağlar, mobil İnternet kullanımı her şey iç içe geçmiş durumda.

internet gizliliği

Son yıllarda Amerika başta olmak üzere bir çok ülkede patlak veren dinleme, takip ve İnternet trafiği izleme skandallarından en bilinenleri Edward Snowden'ın NSA ve Jullian Assange'ın Wikileaks belgeleri oldu, bunlar buz dağının görünen kısmı maalesef. Hakkımızda neler biliyorlardır kim bilir neler!..

internet güvenliği

Yani özetle kendi devlet ve istihbaratlarımızın dışında diğer ülke ve kurumlarınca da takip ediliyoruz. Peki ne yapılabilir? İşte bu sorunlara büyük ölçüde çözüm getirebilecek bir işletim sistemi: Tails Linux hepsi bir arada çözüm...

Tails Linux Nedir?

Linux çekirdeğiyle gelen Debian türevi bir işletim sistemidir yani en baştan güvenli ve açık kaynak kodlu bir yazılım. Tails ( Amnesic Incognito Live System) Linux prensip olarak iz bırakmayan ve USB/CD/hafıza kartından çalıştırılabilen bir işletim sistemidir.  Herhangi bir kurulum olmadan RAM üzerinden çalıştırılabilir yani canlı bir Linux dağıtımıdır. Bu sayede kullanıcıların bilgisayarlarında halihazırda yüklü işletim sistemleri zarar görmez veya etkilenmez. Tails kullanılırken yapılan tüm işlemler RAM kanalıyla gerçekleştiğinden bilgisayarın hafızasında hiç bir şey tutulmaz; bilgisayar yeniden başlatılınca RAM'deki her şey silinir. Yaşasın gizlilik... Ama bu bir şey değil asıl mesele devamında.

tails linux

Gizlilik konusunda önemli bir yere sahip Tor Projesini merkeze alan Tails Linux tüm trafiğini Tor Ağı üzerinden gerçekleştirerek İnternette anonim kimlik ile gezinmeyi sağlıyor. Bu trafiğin dışında çalışmak isteyen tüm program ve uygulamalar bloke ediliyor. Ayrıca yüklü gelen mail, mesajlaşma, ofis uygulamalarının güvenlik noktasında ön ayarları bu yönüyle yapılmış durumda.

   + Tavsiye Yazı: Linux USB'ye Nasıl Yazdırılır?

Devletlerin anlamlı anlamsız sansür politikalarına karşı çıkan kişi ve kurumlarca desteklenen Tor Projesi Tails Linux bünyesinde yalnızca tünel görevini üstlenmiyor aynı zamanda Tor Tarayıcı ile de yer alarak sansürleri deliyor. Kısacası sansür Tails Linux için kocaman bir "HİÇ"! İstenilen web sitesine ve içeriğine ulaşmak tek tıkla mümkün yani. -Biz de sansür olmaz abi!.. *Tails Linux

Tails Linux Güvenlik ve Şifreleme Araçları

  • Kamuflaj Modu: Windows XP/8 arayüzüne bürünmeyi sağlayan bu araç sayesinde kullanıcılar daha basit bir arayüz ve kolay kullanımın yanı sıra kamusal alanlarda rahatça ve dikkat çekmeden anonim kullanım deneyimi yaşayabilirler.
tails linux xp

tails linux windows 8

  • Virüs koruma: Linux kullananlar bilir ki virüs, malware, truva atı, trojan gibi envai çeşit zararlı Linux işletim sistemleri için sorun değildir. Tails Linux ile en zararlı siteler bile kullanıcılara virüs bulaştıramazlar.
  • Tor Browser: İnternetteki sansürleri başka bir araca gerek duymadan aşmayı sağladığı gibi kullanıcıları anonim hale getirerek haklarında bilgi toplanmasını engeller.
  • LUKS: Persistent/Kalıcı mod ile Tails Linux USB'ye yazıldığı takdirde kullanıcının yaptığı değişiklikler yalnızca USB bellekte kalmakta ve LUKS isimli Linux şifreleme yöntemiyle şifrelenmektedir. 
  • OPENGP: Mailler bu araç sayesinde şifrelenmektedir yani 3. şahıslar maillere ulaşsalar bile içeriği şifrelendiği için metinleri okumalarını imkansıza yakın.
  • HTTPS Everywhere: Aslında bir Firefox eklentisi çok da popüler bir web protokolü. Web ile bilgisayarınız arasındaki iletişimi şifreler bu sayede trafiğiniz istenmeyen şahısların denetimine geçmez.
  • OTR: Mesajlaşma uygulamasının kullandığı bir tür şifreleme protokolüdür. Bu araç sayesinde mesajlar istenmeyen şahısların eline geçse bile anlamsız metin yığınları olarak kalırlar.
  • Nautilus Wipe: Silmek ve öğütülmek istenen dosyalar/belgeler geride iz bırakılmayacak şekilde bu araç sayesinde silinir. Etkin bir disk temizleme aracıdır.
  • Bunların yanında medya oynatıcı, görsel düzenleyicisi gibi daha bir çok araç ön yüklü olarak gelmektedir

Tails Linux Geliştiricilerinden Kullanıcılarına Uyarı!

Tails tam olarak anonim deneyim sunması adına geliştiriliyor olsa da geliştiriciler bu noktada bir uyarıda bulunuyorlar.
Karmaşık güvenlik sorunlarını çözecek bir büyü ya da harika bir çözüm yok
Yani Tails Linux gibi özelleştirilmiş ve güvenlik konusunda sınırları zorlayan bir işletim sistemi bile bazı durumlarda çaresiz kalabilir denmek isteniyor. Tails Linux sizi anonim hale getirip konumunuzu gizlese de bazı güvenlik sorunlarının meydana gelebileceğini belirten geliştiriciler ek önlemler alınması gereken durumları sıralamışlar. Siz de aşırı güvenli olması gerektiğini düşündüğünüz işlerinizde Tails'i kullanmak isterseniz geliştiricilerin yönergelerini okuyun.

Sonuç

"Tails Linux kullanmalı mıyım?" diye düşünüyorsanız muhtemeldir ki daha güvenli olmayan alternatif bir yöntem ya da yöntemleri kullanıyorsunuzdur. Bu soruyu sorduğunuza göre :) Diğer bir çok yönteme göre Tails'i kullanmak çok daha güvenli olacaktır. Birilerinin sizi bulmak için inat edeceği işlere ( hack, tehdit, hakaret, terör suçları gibi)  bulaşmadığınız taktirde Tor Ağında herkes ya da bir hiç olarak anonim kalabilirsiniz.

O halde Tails'i denemek ve geniş bir topluluk ile hareket etmek ya da virüs ve bin bir çeşitli zararlının bulaşmak için can attığı muhtemel Windows işletim sisteminizde kendi yöntemlerinizle devam etmek size kalıyor.

0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Aç-Kapat