0 Yorum

Lenovo Energy Management Nedir Nasıl Kullanılır

21:38
Lenovo dizüstü bilgisayarların(Laptop-Notebook-Ultrabook) pil enerji sarfiyatını, bilgisayar kullanımı odaklı yönetmeyi sağlayan Lenovo Energy Management isimli küçük aracın tam olarak nasıl kullanıldığına bakalım.

Girişte de belirttiğimiz gibi Lenovo Energy Management dizüstü bilgisayarların pil ömürlerini en üst seviyede tutmak için geliştirilmiş oldukça yaralı bir araç. Bu araç sayesinde dizüstü bilgisayarınızın pilini en verimli şekilde kullanmanız oldukça basit ayrıca dizüstü bilgisayarların en önemli bileşenlerinden birisi olan pilin de kullanım ömrün uzattığını belirtelim.

Lenovo Energy Management Nasıl Kullanılır?

Kullanımı oldukça basit olan bu araç dizüstü modellerine göre ufak farklar içermektedir. Bu farklara dair iki ayrı görseli aşağıda görebilirsiniz.

Lenovo Energy Management

İlk görseldeki 7 özellik aynı zamanda bir alt görseldeki Energy Management aracında da mevcut durumda. Ancak Aşağıdaki görselde 8-9 ve 10 numaralı üç ayrı ek özelliğin daha olduğunu görebilirsiniz. Sizin Lenovo markalı dizüstü bilgisayarınızın enerji yönetiminin yukarıdaki veya aşağıdaki gibi özelliklere sahip olup olmadığını Lenovo Energy Management isimli aracı çalıştırarak görebilmeniz mümkün.

Lenovo Energy Management

Peki bu numaralandırmalar neye karşılık geliyor en iyi pil ömrü için hangisini kullanmalıyız? diye bir sorunun sorulduğunu duyuyorum :). O halde bu numaraları tek tek açalım ve Lenovo dizüstü bilgisayarınızda performans-pil ömrü açısından kendimize göre en iyi seçeneği bulalım. Başlayalım...
  • Güç Planı
1-) Güç tasarrufu: Windows işletim sisteminin de varsayılan pil modları arasında yer alan bu ilk üç özelliğin birincisi olan güç tasarrufu modu sayesinde günlük kullanımdaki pil ömrünüzü uzatabilirsiniz. Ancak bilgisayarınızda oyun oynamak başta olmak üzere sistem özelliklerini yoran programlarda performanstan taviz vermeniz gerekir.

2-) Dengeli:  Bu seçenek ile pil ömrü ve performans arasında yarı-yarıya denge moduna geçebilirsiniz. Bu sayede pilinizin aşırı kullanılmasını önlediğiniz gibi bilgisayarınızın da orta düzey bir performans sunmasını sağlayabilirsiniz.

3-) Yüksek  Performans: Bu modda ise pilinizin kullanım ömrünü önemsemeyip daha verimli çalışma adına işlemci ve grafik kartınızın tam performansta çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak pilinizin diğer iki seçeneğe göre çok daha hızlı deşarj olacağını unutmayın. 

10-) Lenovo Dinamik Grafiği: Lenovo bilgisayarların bir kısmında mevcut bu mod ile performans iyileştirmesini en üst düzeyde yaşayabilirsiniz. En yüksek performansı bu seçenek ile elde edebilirsiniz ancak en çabuk tükenen pil moduda bu moddur.
  • Pil
4-)  Maksimum Pil Ömrü: Lenovo Energy Management Türkçe arayüzündeki basit çeviri hatası yahut anlam bozukluğu nedeniyle Pil sekmesi altındaki iki seçenek karıştırılabiliyor. Maksimum pil ömrü, pilinizin 1-2 yıllık uzun vadeli ömrünü değil günlük kullanımdaki şarj süresini belirtiyor. Yani eğer bu modu seçerseniz piliniz 100'de 100 seviyesine kadar dolar ve gün içerisinde daha uzun şarj süresi sağlar. Ancak pilinizin sürekli tam şarj olup deşarj olması pil hücrelerini zamanla öldüreceğinden biz 5. seçeneği kullanmanızı tavsiye ederiz.

5-) En İyi Pil Durumu: Az önce çeviri hatasından bahsetmiştik sebebi Pil sekmesi altındaki tam da bu iki seçeneğin başlıkları. Normalde bu seçeneğin adının maksimum pil ömrü olması daha mantıklı zira bu seçenek ile piliniz Lenovo tarafından %60(bazı modellerde %50 olabilir) seviyesine kadar şarj edilir bu sayede pilinizin hücrelerinin bir kısmı dönüşümlü olarak kullanıldığından uzun vadeli pil ömrü daha uzun olur. Uzun süre dayanan bir pil arzuluyorsanız bu modu aktif etmeniz mantıklı bir seçim olacaktır.

6-) Tozu Temizleme: Lenovo bilgisayarlarının Energy Management sayesinde kolayca bilgisayar fanında ve çevresindeki bileşenlerde biriken tozu temizlemeye yarayan bu seçenek ile bilgisayarlarınızı tozdan kolayca arındırabilirsiniz. Soğutma radyatörleri üzerinde biriken tozdan kurtulmak için bilgisayarınızı sökmenize gerek kalmıyor. Normal fan hızının bir kaç kat yükseltilmesi ile çalışan sistem tozları etkili bir şekilde püskürtmek için tasarlanmış. Bulunduğunuz ortamın toz seviyesine göre dönem dönem bu temizleme işlemini yapmanızda yarar var. Gerekli işlem için "Başlat" düğmesini tıklamanız yeterlidir.
  • Akıllı Güç Tasarrufu
7-) Sabit Disk Sürücüsü Güç Tasarrufu: Bu modu aktif hale getirdiğinizde(genelde varsayılan olarak etkindir) bilgisayarınızın sabit diskinin tükettiği güç azaltılır bu sayede pil şarj süresi daha uzun hale gelir. Ancak bu modun kullanılabilmesi için "Pil" sekmesi altında "Dengeli" modu seçmiş olmanız gerekir.

8-) Otomatik Ekran Parlaklığı: Bu mod da bazı Lenovo modellerinde mevcut değil. İşlevi ise pil şarj süresini uzatmak adına oldukça yararlı diyebiliriz. Bulunduğunuz ortamın ışık yoğunluğuna göre otomatik olarak bilgisayar ekranınızın parlaklığının ayarlanmasını sağlayarak gereksiz güç sarfiyatını önleyebiliyor.

9-) Yenileme Hızı: Bir üstteki mod için geçerli olan durum bu mod içinde geçerli maalesef bu seçenek Lenovo'nun tüm modelerinde mevcut değil. İşlev bakımdan pil şarj süresini uzatmak için geliştirilmiş bir mod. Çalışma mantığı ise ekranın bir saniye içerisindeki yenilenme sıklığını azaltmasından ibaret.

*CPU Güç Tasarrufu ve CD-ROM Güç Tasarrufu: Listeye dahil etmediğimiz bu iki mod da Lenovo markalı bilgisayarınızda mevcut olmayabilir çünkü bu her iki mod da çeşitli modellerce desteklenen özelliklerden. Cpu güç tasarrufu modu, bilgisayarınız "Dengeli" pil modundayken ve pil üzeriden çalışırken aktif edilir. Oldukça akıllı çalışan bu mod sayesinde işlemcinizin çalışma yoğunluğunuza göre güç tüketmesini sağlayabilirsiniz. CD-ROM modu ise disk okuyucunuzun etkinleştirilmesi bloke eder, fakat bu mod sonrasında CD/DVD/BluRay kullanımı için modu tekrardan deaktif etmelisiniz.

0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Aç-Kapat