3 Yorum

Canonical'dan Çin'e Özel İşletim Sistemi Geliyor

20:20

Linux'ün gücü, güçlenen Çin'e güç katacak!

Linux dünyasının göz bebeği olan Ubuntu'nun geliştiricisi ve yayımcısı olan Canonical ile Çin hükümetinin yaptığı anlaşmaya göre önümüzdeki Nisan ayından itibaren Çin'in kamusal alanları ve muhtemelen ilerleyen zamanlarda da Çin'in genelinde kullanılmak üzere Ubuntu Kylin adında bir Linux dağıtımı çıkacak.

 Ubuntu Kylin
 Ubuntu Kylin
Çin Endüstri Bakanlığı ve Canonical'ın vardığı anlaşma gereğince Çin'in istekleri doğrultusunda özelleştirilmiş bir Ubuntu türevi ortaya çıkacak.
Şu an için sadece bilgisayarlara gelmesi beklenen Ubuntu Kylin yakın zamanda Ubuntu'nun tablet ve akıllı telefonlara gelecek olmasıyla mobil alanda da kullanıcılara üst düzey güvenlik sunacak.

Linux'un, açıklardan ve baş belası virüslere karşı son derece güçlü olan yapısından faydalanmak isteyen Çin hükümeti bu işletim sistemini kendi ihtiyaçlarına göre de kolayca düzenleyebilecek. Bilindiği gibi Linux açık kaynak kodludur ve sınırsız özgürlük sunar.

 Ubuntu Kylin
 Ubuntu Kylin

Çin'in Linux dağıtımına yönelim sebebi, Linux'un siber saldırılara karşı oldukça güçlü bir kalkan oluşturuyor olması. Linux'un neredeyse 30 yıla yakın tarihinde şu ana dek kayda değer bir enfekte durumuyla dahi karşılaşılabilmiş değil. Açık yok, virüs yok, trojan, malware ve türlü türlü zararlı yok...

Bu yazıyı yazarken insanın üzülesi geliyor. Sebep, bizim değerimiz olan linux dağıtımı Pardus'un düşürüldüğü durum. Bill Gates amca bir gün ansızın ülkemize gelir ve garip bir şekilde bu ülkede geliştirilen Linux dağıtımı olan Pardus ekibi dağıtılır ve şu sıralar Linux dağıtımlarının babası kabul edilen Debian çakması bir Pardus çıkarılmaya çalışılır.

İnsan bir Çin'e bakar bir de bizim elimizdeki eserin ötelenmesine bakar ve işte bu yüzden üzülür. Linux'ün önemi keşke kavranabilmiş olsaydı. Çin'i tebrik etmek gerekiyor; her anlamda doğru okumalar yapıyorlar. Darısı ülkemizin başına..!

3 Yorum:

  1. böyle habere alkış tutarım. helal

    YanıtlaSil
  2. bizim pardus(debli) 2 gün sonra geliyor, gelsin bakalım göreceğiz paşayı!

    YanıtlaSil

 
Aç-Kapat