8 Yorum

Ücretsiz 0 A.D. Strateji Oyunu -Türkçeleştirilmesine Destek Verin

20:00
Gerçek zamanlı strateji (RTS) oyunlarının piri Age of Empires serisininin "Mythology" sürümü de dahil tutkulu oyuncularından birisi olarak şu günlerde özgür dünyanın AOE'si olmaya aday bir oyunu 0 A.D isimli strateji oyununu takip ediyorum. Kesinlikle heyecan verici bulduğum 0 A.D. projesinin modern ve kaliteli arayüz çalışmasını sürekli olarak gözlemlemeye çalışıyorum. Age of Empires tarzı strateji oyunu severlerin de heyecanlanmasını sağlayacak güzel bir projenin ortaya çıkması için çok az zaman kaldı diyebiliriz.

Ücretsiz 0 A.D

Açık kaynak kodlu olmasının yanı sıra tamamen ücretsiz olan önceki sürümleri gibi kararlı sürümü de ücretsiz olacak olan 0 A.D strateji oyunu Wildfire Games tarafından geliştiriliyor ancak bu gelişim sürecinin temel ayağını dünyanın çeşitli yerlerinden projeye destek sunan gönüllü geliştiriciler oluşturuyor. İşte size açık kaynak kodun faydaları :). En son olarak 14. Alfa sürümü yayınlanan oyun yakın zamanda Beta ve sonrasında da kararlı sürüm ile bizlerle buluşacak.

0 A.D. isimli oyun konsept olarak Avrupa ve Mezopotamya havzasında -oyunun ismi ile müsemma- milattan önce hüküm sürmüş olan millet ve kavimleri içeren bir oyun. Yani üzülerek söyleyebilirim ki milattan önce bu coğrafyada olmadığımız için Türkler olarak oyunda yokuz. Oyunda millet olarak yer alamasak bile oyunun Türkçeleştirilme şansı var, yazının sonuna  ekleyeceğim bilgiler ile İngilizce konusunda kendine güvenen okuyucuların bu konuda destek olmalarını bekliyoruz. Sonra bu oyun niye Türkçe değil demeyelim :)

Ücretsiz 0 A.D free

0 A.D hayatına bir Age of Empires II: The Age of Kings modu olarak 2001 yılında başlıyor fakat geliştiriciler çok beğenilen mod sonrası yalnızca bu modla yetinmiyorlar ve oyunun kendi motoru olan Pyrogenesis de dahil baştan aşağı yeni bir oyun yapma işine girişiyorlar, iyi ki de girişimciymişler. 2009-2010 yılları arasında ücretsiz olarak ve kaynak kodları ile birlikte oyun severlere sunulan 0 A.D. içerisinde bulunduğumuz yıl itibariyle hala Alpha 14 Naukratis sürümünde ve yeni alfa sürümlerin gelmesi bekleniyor.

0 A.D. Milletler

0 A.D içerisinde şu an toplam 12 millet mevcut ancak geliştiricilerin belirttiğine göre sayı zamanla artacak
  • Keltler (Brittons, Gauls)
  • Kartacalılar (Carthaginians)
  • Helenler (Athenians, Spartans, Macedonians, Seleucids, Ptolemies)
  • İberyalılar (Iberians)
  • Maoriler (Maurians)
  • Acemler (Achaemenid)
  • Romalılar (Romans)

Her ulus oyunda kendi orijinal ismi ile yer buluyor aynı zamanda birimler ve unsurlar da uluslara göre şekillendirilmiş. Tıpkı Age of Empires da olduğu gibi odun toplamak, taş işçiliği, tarım yapmak, avcılık gibi görevleri yapabildiğimiz oyun tam anlamıyla "keyifli" üstelik de henüz geliştirilme aşamasında olmasına rağmen.

Tek kişilik oyun modu yanısıra çoklu oyuncu desteği de sunan oyun gerçek oyunculara karşı mücadele etme imkanını sunuyor. Benzer bir şekilde 0 A.D'nin ana açılış ekranında bulunan IRC temelli chat modülünü tarayıcınızda aktif edebilir diğer oyuncu ve geliştiricilerle sohbet edebilirsiniz.

0 A.D. Türkçe

Türkçe olarak final sürümünü oynamamız için elimizi klavyenin üstüne koyma vaktidir. Sanki taşın altı mıydı :). Girişte de vurguladığım gibi İngilizce bilmekten başka hiç bir ek bilgiye, programlama yeteneğine filan ihtiyaç yok. Sadece arayüzü Türkçe olan Transifex isimli siteye basitçe üye olup 0 A.D. projesine çeviri desteği sunmanız yeterli. 

0 A.D. game

Projenin Türkçeleştirmesine Anatolian ismi ile destek vererek projede yer alan yazar arkadaşımız %0 dan % 3 gibi bir orana 5-10 dakikada ulaşabildi. Oyun motorunu ise bir iki satır Türkçeleştirme yaparak %11 seviyesine çekebildi.

0 A.D. Türkçe

Yani işlem bu kadar basit üst panelde size verilen İngilizce metinleri kod kısmı aynı kalacak şekilde yani kodları aşağı da aynen kullanmak kaydı ile Türkçeye çevirmeniz yeterli. Bu oyunu ücretsiz ve Türkçe oynamak isteyecek bir çok strateji sever için günde 5 dakika ayırabilecek oyun severler muhakkak ki vardır, vardır değil mi :)

0 A.D. İndir

0 A.D. indirmek isterseniz daha öncede vurguladığım gibi alfa sürümde olan oyunda çeşitli eksikliklere ve yetersiz özelliklere baştan hazır olmanız gerekir. Oyunu şu an için deneme amaçlı indirmeniz ve alfa oyun keyfi sürmeniz gerekir. Şahsen benim için oyun oldukça keyifli. Şu an için karşılaşma modu alfa sürümde açık, bu mod altında senaryo ve rastgele sekmelerinden oyun başlatabiliyorsunuz

Linux, Windows ve MAC için indirilebilir olan 0 A.D. boyut olarak da makul bir seviyede yalnızca 448 MB.

8 Yorum:

  1. oyun gerçekten güzelmiş çeviri işlemi kolay gibi duruyor ne kadar var bitmesine?

    YanıtlaSil
  2. Yazıdan ve ubuntu-tr forum ile ozgurlukicin forum duyurularından sonra çeviri takımına yeni dostlar eklendi. En son %5 de bıraktığımız çeviri işlemi arkadaşların katkısı ile kısa sürede %20'ye ulaşmış durumda. Kısa sürede %80-90 seviyelerine ulaşabiliriz.

    YanıtlaSil
  3. kardeş daha bitmedimi bilgilendirseniz ??

    YanıtlaSil
  4. Şu an için %52'lik kısım Türkçeleştirildi.

    YanıtlaSil
  5. Durum nedir % kaç türkçeleştirdiniz.Kolay gelsin başarılar

    YanıtlaSil
  6. %82'LİK KISMI BİTİRDİK :)

    YanıtlaSil
  7. İbrahim Kryln1 Ekim 2014 13:13

    Ya bu oyunu oynamak için bence türkler arasında bir yer olması lazım rahatça türklerle oynuyabilmemiz için bi sayfa site ya hamachi herhangi bir yer açılması lazım katılan var mı ?

    YanıtlaSil
  8. İbrahim Kryln16 Ekim 2014 16:43

    Ya oyunda fps sorunu var oyunun ortalarında fps 25 düşüyor ram 4gb özellikler iyi ama oyunun ortalarında kasma var yardım edebilecek var mı ?

    YanıtlaSil

 
Aç-Kapat