0 Yorum

Dikey Kalkış Yapabilen Hava Aracı: AirMule

12:02
Bilim kurgu filmlerinin sıklıkla kullandığı hava araçlarının ekserisi bulunduğu konumdan dikey olarak havalanabiliyorlar. Günümüzde ise çılgın senaristlerin bu teknolojisine en yakın F-35B tipi savaş uçakları var. Ancak aşırı maliyetli olmalarının yanında çok da efektif olmayan bu savaş uçaklarından daha ucuz ve çok daha başarılı bir şekilde -kısa süre içerisinde- dikey kalkış yapabilen AirMule'u bu yazımızda konu alıyoruz.

AirMule

AirMule'un geliştiricisi İsrail'den Tactical Robotics Ltd. isimli bir şirket. 640 kilograma kadar ek yük taşıyabilen bu fantastik aracın kendisi ise 770 kg ağırlığında. AirMule aracının diğer bir cazip özelliği ise uzaktan kontrol edilebiliyor olması ayrıca hava aracı gerçek bir pilota gereksinim duymuyor. AirMule'de bulunan otomatik pilot sayesinde kumada dışı kalınan yerlerde hava aracı uçmaya devam edebiliyor.

AirMule

Alt gövdesine yerleştirilmiş olan pervaneler sayesinde dikey hareket edebilen araç pervane bıçaklarının yön değiştirmesi ile iniş ve kalkış yapabiliyor. Diğer yandan klasik helikopterlerin pervanelerinin aracın tepesinde olmasına karşın AirMule'un bıçaklarının alt bölümünde yer alıyor olması olası pervane kazalarını da önlüyor. 

AirMule 3650 m yüksekliğe kadar çıkabiliyor ve otomatik pilot, araçta konuşlandırılmış GPS konum belirleme teknolojisi ile gökyüzünde ilerleyişine devam edebiliyor. Benzer bir şekilde araziyi optik olarak işaretleyebilen bu hava aracı bünyesinde bulunan navigasyon sistemi sayesinde yön tayini yapabiliyor.

Yapımı hala devam eden ve 2014 yılında ikinci bir prototipi üretilecek olan AirMule için yayınlanmış olan bir test sürüşü videosu:

0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Aç-Kapat