2 Yorum

Telefon Dinlemeleri JackPair Cihazıyla İmkansız Hale Gelebilir

15:12
Son dönemde dünya kamuoyunu tedirgin etmekte olan dinleme skandalları bir grup geliştiricinin de canını epey sıkmış olmalı ki dinlemelere karşı oldukça ucuz ve güvenli bir sistem tasarlamışlar. Telefonların dinlenmesini engelleyecek JackPair isimli projeyi geliştirme işine girişen dört kafadar herkesi koruyabilecek bu cihazın prototipini tanıttılar.

telefon dinleme

Ülke liderlerinin bile dinlenebildiği günümüzde hala en güvenli sistem şifrelenmiş yani kriptolu telefonlar. Normal vatandaşların hem maliyet açısından hem de şifreleme sistemlerini üreten kurumların teknolojilerini korumaları açısından bu tarz telefonlara ulaşmaları mümkün değil.

JackPair writetapping dinleme

Kickstarter isimli fonlama sistemi üzerinden kullanıcılara duyurulan JackPair cihazı ile telefon dinlemeleri şifrelenebilecek ve istenmeyen dinlemeler imkansız hale gelecek. En azından projeyi hayata geçiren geliştiricilerin iddiası bu yönde.

JackPair writetapping dinleme

3.5 mm ses çıkışı bulunan tüm telefonlarda çalışan sistem mobil telefonların yanı sıra ev telefonlarında da kullanılabilecek şekilde tasarlanmış.

JackPair writetapping dinleme

Görüldüğü üzere cihazın alt ve üst kısımlarında kulaklık ve telefon ara kablo bağlantısı için girişler bulunuyor. Yapılan görüşmeler direkt olarak telefon yerine kulaklık üzerinden cihaza aktarılarak şifreleniyor ardından da telefona aktarılıyor. Bu sayede istenmeyen kulak ya da kulaklar yapılan görüşmeyi şifre yığınları olarak dinlemek zorunda kalıyorlar. Yapılan konuşmanın içeriğine ulaşmaları için bu şifrelemeyi çözmeleri gerekiyor. Bu da oldukça zor ve neredeyse imkansız bir işlem; klasik kriptolu telefonların da çalışma mantığı aşağı yukarı böyle.

JackPair writetapping dinleme

Jackpair'in kullanımı oldukça basit, kulaklığı giriş jackına takmak Jackpair çıkışını da ara kablo ile telefonun kulaklık bölümüne bağlayıp Jackpair butonuna basmak yeterli oluyor. Herhangi bir şifreyi ezberlemeye, ekstra bir yazılıma, ayrıca bir sistem üyeliğine gerek kalmadan cihaz kendi şifreleme işlemini saniyeler içerisinde yapıyor.
JackPair writetapping dinleme

Dinlenildiğini düşünen kişi tek başına bir adet Jackpair cihazı ile güvende olmayacağı için konuştuğu kişide de aynı cihazdan bulunması gerekiyor ki istenmeyen kulakların dinleme işlemi önlenebilsin. Sistem tam olarak şöyle işliyor, arama işlemi cihaz aktifleştirilerek gerçekleştiğinde cihaz tek seferlik kullanıma mahsus bir şifre üretiyor. Bu şifre her iki cihaz tarafından da doğrulanıyor ve kullanıcılar aynı karmaşık şifreyi cihazın LED ekranında görebiliyorlar.

JackPair writetapping dinleme

Geliştiriciler cihazlarında kullandıkları yazılımı açık kaynaklı olarak geliştirdiklerinden insanların akıllarında şüphe ve soru işaretlerini  gidermesi adına bu yazılımı topluluğa sunacaklarını belirtiyorlar. Bu sayede geliştiriciler art niyet taşımadıklarını da göstermek istiyorlar. Ayrıca açık kaynak dünyasında yer edinmesini istedikleri sistemlerinde herhangi bir olumsuz durumun, açığın ve güvenlik deliklerinin topluluk desteği ile daha çabuk giderilebileceğini de belirtiyorlar.

Önümüzdeki Aralık ayında satışa çıkması beklenen Jackpair'in halihazırda Kickstarter'da kaynak bütçesi 35.000 $ olarak belirlenmiş durumda. Şimdilik bu bütçenin 11 bin dolarlık kısmı fonlanmış ancak ürünün marketlerdeki yerini alabilmesi için bu bütçe rakamını yakalaması gerek.. Jackpair 'in fiyatı ise tekli cihaz halinde 89 $ ikili cihaz halinde ise 168 $ olacak.

2 Yorum:

  1. ben ace 2 kullanıcısıyım nova launcher telefonuma ındırmek ıstedım ama telefonunun bu surumle uyumlu degıldır dedı ne yapmam gerekıyor

    YanıtlaSil
  2. Smart Launcher 2 'yi kurarak daha verimli bir Ace 2 deneyimi sağlayabilirsiniz.

    YanıtlaSil

 
Aç-Kapat