3 Yorum

Tanrı Parçacığı: Higgs Bozonu Bulundu mu?

16:57

İsviçre ve Fransa sınırında bulunan CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi)'de uzun süreden beri yapılan çeşitli deneylerin başlıca amaçlarından birisi Higgs Boson'nunu bulabilmek.

Higgs Bozonu Nedir? 

1960 yılında İngiliz fizik bilimci Peter Higgs tarafından ortaya atılmıştır ve adını ondan almaktadır. Atom altı parçacık olarak kabul edilmektedir.

Higgs Boson
Higgs Bozon

Kabaca büyük patlama ya da var oluş Big Bang'in oluşmasını sağladığı kabul edilen yoğun enerjinin -ki enerjinin bir kütlesi yoktur- kütle kazanmasını sağlayıp çevremizdeki maddeleri oluşturduğu düşünülen parçaçıklara verilen addır Higgs Bozonu. Bu yüzden "Tanrı Parçacığı" olarak da adlandırılır.


Big Bang
Büyük Patlama Temsili

"Ne oldu ve nasıl oldu ki bu enerji, kütle kazanabildi?" sorusu nedeniyle ortaya atılmış bir teoridir.

Deneyler

Teoriye göre Higgs Bozonları kainatın var olduğu gün ortaya çıkmışlardı ve aynı şekilde yok olmuşlardı; bu yüzden de deneylerin yapılması gerekiyordu.

İlki 2000 yılı olmak üzere uzun süredir yapılan deneylerde ise Higgs Bozonlarının varlığı henüz ispatlanamadı çünkü Higgs Bozonu olduğu düşünülen parçacıklar var olduğu an da yok oluyorlar.

İşte bu deneylerin en bilinenleri CERN'de bulunan büyük hadron çarpıştırıcısında yapılıyor ve bugünlerde aranan bozonların bulunduğuna dair söylemler ve çeşitli haberler çıkıyor.

Large Hadron Collider
Büyük Hadron Çarpışırıcısı

CERN'de çalışmakta olan fizikçiler ise hala tam anlamıyla Higgs Bozonlarının "standart model"in bulunduğunu söyleyemediklerini ancak son bulunan parçacıklardan elde edilen verilere göre onların, teorideki Higgs Bozonları gibi davrandıklarını belirtiyorlar. Yani önceki deneylere göre çok daha büyük ihtimalle parçacıklar Higgs Bozonunu işaret ediyor.

Önemi

Maddenin niçin ve nasıl kütleye sahip olabildiğini anlamak adına oldukça önemli bir yere sahip. Bu bilgiye ulaşılabildiğinde belki de kütle ve kütlesizlik arasındaki ilişki çok daha net anlaşılacak ve ışınlanma gibi bir çok büyük devrimin kapısını açabilecek.

Ancak bunların hepsi birer varsayım ve henüz Higgs Bozonları terosi bir "kanuna" dönüşmüş değil; hala bir teori...

İnsanlar olarak var olduğumuz günden beri soruyor ve sorguluyoruz bu sorgulamanın karşılığında ise yeni bilgilerin kapısını aralıyoruz. Bizlerin de içerisinde bulunduğu bu kuşak ve sonrakiler bakalım daha neleri görebilecek.


3 Yorum:

  1. bir gün gelecek zeki müren de bizi görecek :D

    YanıtlaSil
  2. Ey büyük Allahım öyle sırlar içinde yaratmışsın ki çöz çöz düğüm oluyor

    YanıtlaSil

 
Aç-Kapat