0 Yorum

Linux USB Kurulum Diski Nasıl Oluşturulur: Anlatım #1 LiLi USB

15:30
Linux dağıtımlarından herhangi birisini bilgisayarınızda denemek istiyorsanız en etkin ve kolay yol şüphesiz ki Linux kalıbını (.iso, .img, ... vs.) USB belleğe yazdırmaktır.
linux live usb

Bu yazımızda elinizde mevcut olduğunu kabul ettiğimiz Ubuntu(türevi) veya başka bir dağıtımın kalıbını bir kaç adımda kolayca USB belleğimize yazdıracağız. Başlayalım...

1- Hazırlık Aşaması:

  • Eğer elinizde mevcut değilse, herhangi bir Linux dağıtımının .iso, img benzeri kalıbını indirin.
ubuntu download indir
  • USB belleğinizin içerisindeki dosyalarınızın yedeğini almayı unutmayın! Ayrıca USB belleğinizin minimum 2 GB boş alana sahip olması gerekmektedir zira bir çok Linux dağıtımı 1 GB ile 2 GB arasına yer kaplar.
  • Bu yazımızda kullanacağımız program olan Linux Live USB Installer'ı indirin.
linux live usb tool download indir

2- Kalıbı USB Belleğe Yazdırma Aşaması:

  • Üzerine kurulum yapmak istediğiniz USB belleğinizi bilgisayarınızda takılı durumda olmalıdır.
  • İndirdiğiniz LinuxLive.exe dosyasını çalıştırın ve bilgisayarınıza kurun. (Türkçe dil seçeneği mevcuttur)
  • Kurulum işlemi bittikten sonra LiLi USB ismini alan programı çalıştırın.
liliusb tool
  • Sizi aşağıdaki görseldeki gibi bir ana ekran karşılayacak.
liliusb live
  • ADIM 1: USB DİSK SEÇİMİ yazan bölümden kurulum yapmak istediğiniz USB belleğinizi seçin. Lütfen bu adımda kurulum yapmak istediğiniz USB'nizin harf yolunun doğru olduğundan emin olun ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi gerekli ise USB'nizin yedeğini alın.
  • ADIM 2: KAYNAK SEÇİMİ yazan bölümde ise indirdiğiniz Linux dağıtımının kalıp dosyasını aşağıdaki görseldeki gibi programa göstereceğiz. ISO/IMG/ZIP yazılı kısma tıklayın ardından Linux kalıbınızın bulunduğu dosya yoluna gelin ve seçim işleminizi yapın.
linux distro
  • ADIM 3: PERSISTENCE yazan bölüm ise Live-Canlı modudur. USB belleğinize yazdırdığınız Linux kalıbınızın, bilgisayarınızda kullandığınızda yapacağınız değişiklikleri kaydetmesini isterseniz bu kısım size bir bölümlendirme seçeneği sunar. Örneğin 250 MB ayrıca bir bölüm oluşturarak Linux dağıtımını denerken yapacağınız değişiklikleri, dosya ve belgeleri bu bölüme kaydedebilirsiniz. Bu sayede verileriniz kaybolmazlar. Dezavantajı ise USB yazdırma işleminin süresini açtığınız alanla doğru orantılı olarak uzatmasıdır.
liliusb live
  • Kaynak seçiminizi yaptığınızda aşağıdaki görseldeki gibi bir doğrulama yüzdesi göreceksiniz. LiLi USB programı kullandığınız Linux dağıtımının kalıbı ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmektedir. Uyumsuz olduğuna dair bir uyarı-ibare çıkması genelde önemli değildir çünkü dağıtımlar neredeyse aynı önyükleyici ve grub ilkelerini kullanırlar. Yani böyle bir durumda işleminize gönül rahatlığı ile devam edebilirsiniz.
liliusb live
  • ADIM 4 : AYARLAR bu bölümde ise 3 farklı sekme mevcut. Bizi ilgilendiren ise 2. kısım olan biçimlendir sekmesidir. Eğer USB belleğiniz FAT32 formatında değilse Size şu uyarıyı verecektir 
usb format
  • Bu durumda "Diski FAT32 olarak biçimlendir" sekmesine tik koyun. Parantez içerisinde belirttiği uyarı bizim için artık önemli değil çünkü biz bu aşamaya kadar çoktan USB belleğimizdeki dosyalarımızın yedeğini aldık.
usb format
  • "Tamam" diyerek USB belleğinizi FAT32 formatına biçimlendirebilirsiniz. Bundan sonra kuruluma geçebilirsiniz
liliusb live
  • ADIM 5: OLUŞTUR bölümünden "yıldırım" simgesine tıklayarak Linux kalıbını USB'ye yazmaya başlayabilirsiniz. Yazdırma işlemi bittiğinde program sizi kendi sitesine yönlendirecektir.
liliusb live

3- USB Bellek Üzerinden Linux Çalıştırma Aşaması:

  • Artık yapmanız gereken bilgisayarınızı yeniden başlatmak ve Bios ayarlarına girmek olacak. Bunun için bilgisayar açılış ekranınızın sol ya da sağ alt bölümlerine bakınız muhtemelen F12, F2 ya da F5 tuşları sayesinde Bios ayarlarınıza ulaşacaksınız. Akabinde Boot Menu sekmesine gelerek USB seçeneğini ilk sıraya getirin ayarlarınızı kaydedin. Sonrasında bilgisayarınız kendisini yeniden başlatacak.
bios boot menu
  • USB belleğinizden başlatılacak olan bilgisayarınızın ekranında Linux dağıtımınıza göre aşağıdaki görsele benzer ekran gelecektir. Görsel Ubuntu/Lubuntu kurulum USB'sinden alınmıştır. Sağ bölümden Türkçe dil seçeneği ile Linux işletim sistemini Türkçe olarak çalıştırabilirsiniz.
boot ubuntu language dil
  • Ardından açılacak olan yeni ekran size yapmak istediğiniz işlemi soracak. Eğer kurulum konusunda deneyimsiz iseniz ve sadece Linux dağıtımını denemek istiyorsanız doğrudan Live Modu'nu seçin.
lubuntu live mod

İşte karşınızda Lubuntu Linux  işletim sistemi. Şimdi kendi dağıtımınızı dilediğiniz gibi inceleyebilirsiniz.

lubuntu türkçe

0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Aç-Kapat