2 Yorum

Google Widget-Eklenti-Tema ve Spam Yazılardaki Backlinkleri Cezalandıracak

17:10
Google link inşası ve link değişimi ile bağlantılı algoritmasında değişikliğe gidiyor. Google'ın yayınladığı link şemaları dökümünanında webmasterlara detaylıca bilgi verilirken cezalandırma yoluna gideceği konu başlıkları ise bir çok siteyi cezalandırılma durumuyla karşı karşıya bırakıyor. Büyükler de korksunlar!

Google Penalty
Penaltı ve Oyun Dışı Kalmanın İç Yakan Acısı :)

Konuk Yazarlık ve Spam

En çok etkilenecek siteler link değişimi yapan siteler ki buna konuk yazarlık sitelerinin çoğu da dahil edilmiş durumda. Yani Google, kriterlerine uymayan konuk yazarlık sitemi ile elde edilen backlinkleri yok saydığı gibi bunu yapan siteleri ise cazalandırma yoluna gidecek.

Fakat burada önemli husus şu, eğer konuk yazarlık sürecinde orijinal içerik üretiliyorsa ve spam mahiyeti taşıyacak şekilde birden fazla blogda paylaşılmıyorsa Google, bu tarz içerikleri "kaliteli içerik" olarak değerlendirecek. Yani konuk yazarlığı uygunsuz olarak addetmiyor Google, fakat orijinal içeriğin birden fazla bloga gönderilerek spam oluşturulması durumunda cezalandırma yoluna gitmiş olacak. Kopya içerik cezasız kalmayacak.

250-300 kelimeden az ve özensiz yazılmış, çok fazla etiket içeren, site dışı dofollow linkleri yerli yersiz ve tekrarlayan bir şekilde içeren yazılar artırk zaman kaybından başka bir şey olmayacağı gibi bunu yapanların Google'dan ceza alacakları gibi bir gerçek mevcut.

Eğer "konuk yazar" uygulamanız varsa ve size yazı gönderenlerin içerikleri kopya içerikse(benzer demedim kopya dedim) sizde Google tarafından cezalandırılacaksınız. Bu durumu yaşamamak için konuk yazarlarınızın içeriklerini ilk defa ve son defa sizin blogunuzda/web sitenizde paylaşmalarını isteyin ve hatta gerekirse yazıyı ve içeriğini daha önce indeks alıp almadığını anlamak için Google ve diğer arama motorlarında aratın. İçerik bakımından zayıf sitelere link veriyorsanız Google cezası kapınızı ansızın çalabilir ve Google'da gerilere düşmek başta olmak üzere sandboxa girme cezalarına maruz kalabilirsiniz.

Konuk yazarlık eğer içerik orijinal ise ve kaliteli ise her iki taraf için de fayda sağlarken bu temel gereksinimleri sağlayamıyorsa aksi şekilde her iki taraf için de olumsuz etkiler ortaya çıkaracak.

Ücretli Backlink Makaleleri

Benzer şekilde belirli ücret karşılığında ve PageRank artırmak için yazılan makaleler de Google tarafından kıskaca alınacaklar. Pagerank için yazılmış makaleler nofollow etiketini içermediklerinden Google cezası kaçınızlmaz olmakta. Pagerank değerini artırmak için, yazı ve makaleleri direkt olarak bu amaç doğrultusunda bir adrese linklemek cezalandırılmak için başka bir şey yapılmasına gerek bırakmıyor.

Reklamlar da Mı?

Bu konu reklam verenleri de alanları da etkiliyor keza nofollow etiketi yine karşımıza çıkıyor. Eğer reklamlar, Google botlarını site içi yayın olarak yanıltıyorsa ve botların sizin siteniz üzerinden linkini okuduğu reklam verenlerin sitelerine gitmelerine neden oluyorsa o reklamlar da ceza kapsamında değerlendirilecekler. Reklam verenlerin de linklerine nofollow etiketini eklemeleri artık kaçınılmaz olmuş durumda. Google bu etikete oldukça önem veriyordu artık herkesi aynı önemi vermeye davet ediyor ya da ceza yolu ile zorluyor dersek daha doğru olur.

Diğer yandan ücretli reklam ile linklerini PageRank yükseltemek için kullananlara kapılar kapanıyor çünkü nofollow etiketi içeren bir link, PagRank açısından kıymetsizleşir bu da kimsenin para verip link almaması gerektiğini gösteriyor. Bu işi ticaret haline getirenlere Google kapıyı kapatmış gibi görünüyor.

Anchor Text Optimizasyonu

Yazılarınıza harici site ile anahtar kelime üzerinden link verirken nofollow etiketini kullanmıyorsanız ya da kendi sitenize bir anahtar kelime için dış bağlantı alırken aynı şekilde nofollow uygulaması bağlantıyı aldığınız sitede kullanılmıyorsa yazının başına dönün ve fotoğrafa uzun uzun bakın :D çünkü Google ceza vermek için ellerini ovuşturmaya başlayabilir.

Peki Anchor Text Optimizasyonunu nasıl yapmak lazım?! Örneğin biz bu satırda konu başlığı olan "Anchor Text Optimizasyonu" için SEO desteği sunan WMaraci isimli webmaster forumuna bir link verdik ve bunu yaparken de "nofollow" etiketini kullandık. Anchor text ile alakalı daha fazla bilgi almak için linke tıklayıp webmaster tarafından verilen akılda kalıcı örneğe bakabilirsiniz.

Widget, Eklenti, Tema ile Backlink Elde Etmek

Ve bir çok blogun kullandığı eklentiler, temalar düşünüldüğünde bunları üreten kişi ve sitelerin de artık reklam amaçlı kullandıkları bu unsurları nofollow etiketiyle kullanmaları gerekmekte. Aksi takdirde hem üretenler hem de kullananlar ceza alacaklar. Eğer blogunuzda ve sitenizde footer link, çeşitli widgetlar ve de üreticiye yönlenen -link içeren- tema varsa nofollow etiketini eklemeniz gerekmekte. Herhangi bir copyright engeliniz varsa üretici ile  temasa geçmenizde ve blogunuzda mevcut bulunan ürünlerinde bu yönüyle değişikliğe gideceğinize dair onları bilgilendirmeye gitmenizde yarar olabilir.

Bu duruma biraz da olsa sevindim çünkü sizin blogunuzda "zıpçıktı" reklamların çıkmasına "epiiırd" olmasına sebep veren eklenti linkleri bu sayede tarihe karışacaktır. Hayır yani linkini koymasan da daha fazla kullanılsa widgetın böylece daha iyi reklam yapmış olmaz mısın? Neyse...

Kopya ve Benzer İçerik

Son olarak kopya-benzer içeriğe de değinmekte fayda görüyorum. Çünkü bu iki ifade hem çok yakın hem de çok uzak olabiliyorlar ve karıştıkları için çeşitli soruların yanında töhmet altında kalmak gibi durumlara sebep olabiliyorlar.
Her benzer içerik kopya içerik midir? Ya da benzer içerikler aslında kopya içerik midir?! 
Bu soruların cevabı tıpa tıp benzer içerik olmadıkça genelde HAYIR'dır. Yani bu yazıyı ele alacak olursak SEO uzmanı olmadığımız halde çeşitli kaynakları derleyerek -ki örnek olarak yazı sonuna ekleyeceğiz- "benzerlikten" özgün bir yazı çıkarmış olmamız bizim içeriğimizi "benzer" yapar ancak ASLA "kopya" içerik yapmaz. Eğer kaynakları olduğu gibi ve sanki biz üretmişiz gibi kullansaydık evet buna "kopya" içerik diyebilirdik.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu kendi cümleleriniz ve düşenceleriniz ile "bilgi kaynağını işlemek" olmalı. Kullandığımız kaynakların bize sunduğu tek şey bilgi idi yorumlar ve cümlelerimiz ise bize aitler. İşte özgün bir blog olmak için bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Bizim blogumuz teknoloji ve bilim haberlerini verdiği için bu konuda oldukça güzel örnekleme getirebiliriz çünkü aynı haberi hem bire bir kopyalayanlar ( Örneğin Linux'ün Geliştiğinin İspatı: FM 14 Linux'e Geliyor başlıklı yazımızın bire bir kullanıldığını öğrendik bu durum bizi özgün, kopyalayanı kopyacı yaparken) hem de aynı haberi kendilerine göre yorumlayıp sunanlar var ki onlara ise benzer içerikli siteler denir. Biz de haberlerimizi kendimize göre Teknoloji Manya üslubuyla sunuyoruz.

* Bizim blogumuzun adını "bile" kopyaladılar ve bunu profesyonel olarak internetten kazanç elde etmek isteyenler yaptılar. Uyarmamıza rağmen bunu yapmalarını iyi niyetle karşılamamız söz konusu olamazdı ve buna "kopyacılığın adı/daniskası" denir. Adımızı kopyalayanları da buraya bir güzel iliştirdik :D
*Lütfen Teknoloji Manya ismini satıcı olarak kabullenmeyin çünkü bu isim bizimle meydana çıktı ve adımızın kullanılması yapılan bu davranış hiç profesyonelce ve ahlaki değil; her ne kadar İnternet ortamı aynı ismi kullanmaya müsait olsa da..!

Velhasıl-ı Kelam

Sonuç olarak -not kısımlarını okumak zorunda kalmadıysanız- konu zihninizde dağılmamıştır, okuduysanız konuya geri dönün lütfen :). Sonuç olarak Google her site ve blogun kendi içeriğini üretirken özgün olmasını diğer yandan benzer içerikleri üreten site ve bloglar ile etkileşimde bulunurken de bunu belirtmemizi istiyor. Elbette ki bu belirtme işlemini başta nofollow etiketi olmak üzere çeşitli etiketler kullanılarak yapılmasını istiyor. Google aslında şunu söylüyor:
Ben interneti zaten indeksliyorum sen ve siten bana ne verecek oradan haber ver :) Boşuna beni gezdiğim yerlere tekrar yönlendirme. Verdiğin bu link site dışı mı? O zaman 'external nofollow' de link için de uğraştırma beni, yoksa ceza geliyor..! :D
Blogumuza göre yorumu da getirdikten sonra yazıyı bitiriyoruz ve Google ile uyumlu çalışmak için kendimizi SEO yönünden eğitip güncel tutmaya çalışıyoruz. Nofollow nofollow nofollow... İyi bloglamalar dileriz.

*Birisi Şu Google'ı durdursa ya kendisini kral mı sanıyor :D Yandex geldiysen üç kere "Yandexle Yandexle" bakayım.:D
*Biraz da gülelim çünkü SEO konuları sıkıcı konulardır. Bu videodaki troll çalışmasını Saruman=Google kabul ederek bir gün "yeter sana yetişemiyoruz" diyen biz masum kullanıclar tarafından Google'ın da böyle yükseklerden indirileceği güne özlem olarak paylaşıyorum. Alternatifi çıksın artık şunun!

Kaynak: SearchEngineLand WMaracı SEOHocası GoogleWebmaster
tag: Seo

Teknoloji Manya BLOG

2 Yorum:

  1. yazının dibinde haykıracağımı düşünmezdim güldürdünüz gülün sizde hehehe :X

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. google gandalf olabilirdi Googledaf filan, tamam gidiyorum ;D

      Sil

 
Aç-Kapat