2 Yorum

Steam Linux'e 6 Harika Oyun Sunacak

13:57
İşletim sistemleri arasında güvenli olması ile ön plana çıkan ve bu yönüyle de eşsiz olan Linux, Steam ile daha fazla kitleye açılmıştı. Bazı oyuncular Linux'ün oyunlar konusunda desteksiz olmasından sebep Windows'u şartsız kullanmayı seçiyorlardı.

Oyuncuların bir kısmı Windows'a bu yönüyle olan zoraki bağımlılığından kurtulmak isteseler de Windows'a alternatif sorunları mevcuttu. Örneğin oyuncular için en iyi alternatiflerden birisi olan OSX-Mac işletim sisteminin Apple'ın üretimi olmayan bilgisayarlarla tam uyumlu çalışmıyor olması ve üstelik de OSX işletim sisteminin ücretli olmasına rağmen donanımlarla uyum sorunları yaşaması Windows'u bir çok bilgisayar oyuncuları için tek seçenek yapıyordu.

Steam Linux Game

Ancak Linux işletim sistemlerinin özgür ve açık kaynak kodlu olması, topluluk desteği ile çok hızlı şekilde gelişmesi ile Windows'a karşı oyuncular için ücretsiz ve bilgisayarlar ile tam uyumlu bir işletim sistemi ortaya çıkardı. Windows'un kapalı kodları ve sınırlı sayıdaki mühendislerinin kamuya ait bu Linux yapısıyla başa çıkabilmesi gelecekte bugünkünden çok daha zor olacak.

Linux toplulukları, bu yönüyle Windows ve OSX'den ayrışmakta ve Linux'ün geleceğin işletim sistemi olacağını her defasında çeşitli iyileştirmeler ve gelişmeler ile bize göstermektedirler. Steam'ın Linux'e gelmesi ve Steam oyunlarının da birer birer Linux'e port edilmesi sanırız ki Microsoft'un oyuncuları kaybetme kabusları görmesine çoktan sebep olmuştur; kork Windows oyuncuların gidiyor kork!

Tam da yazıya konu olan Steam oyunlarından devam edip konuyu işin daha keyifli kısmına getirmenin zamanı geldi, Linux sevgimizi girişte gösterdik yeter bu kadar :)
Evet şimdi Steam'ın Linux'e portlamaya devam edilen oyunlarına şöyle bir bakalım.

Painkiller: Hell & Damnation



Trailerdan da anlaşılacağı üzere aksiyon dolu bir FPS oyunu PHD. 8 yıl önce çıkan oyun Unreal Engine ile HD olarak tekrar sunuldu ve Linux severler için sevindirici haberi de geldi. Oyunun senaryosu ise şöyle:

Ana karakter Daniel ve onun eşi Catherine bir gün trafik kazası geçirirler ve ölürler. Oyunun adında da geçen Cennet ve Cehennem arasında bir yerde kalan Daniel düştüğü garip ve korkutucu şeytani yaratıkları öldürmesi karşılığında bu yerden kurtulup eşine kavuşabilmesi için bir şans elde eder ve oyun boyunca süre gelen 14 bölümde bu yaratıklara karşı hayatta kalmak -Daniel zaten ölmemiş miydi :) - asıl görev. Oldukça heyecanlı ve zevkli bir oyun olduğuna kuşku yok.

Natural Selection II



Natural Selection 2 de bir FPS türü oyun Half Life modu olduğu ilk sürümü aksine bu kez tamamen ayrı bir oyun ve yine Half Life 2 üzerine kurulu olmak kaydı ile ayrı bir oyun. Uzayda geçiyor ve iki ayrı grubun savaşı üzerine kurgulanmış. Uzaylı takım veya asker takımından olup oyunun keyfini çıkarmaya bakıyorsunuz. Oldukça kaliteli ve başarılı bir oyun Natural Selection II de Linux'ün yolunu tutmuş durumda.

Monaco: What's Your Mine



Tepe kamerasıyla üstten karakterinizi yönettiğiniz Bağımsız Oyunlar 2010 ödülünü almış bir strateji/macera/gizlilik tarzında bir oyun. Bankaları soymak gibi başlıca hırsızlık görevleri yapıyorsunuz.

Garry's Mode



Türkçe oynanış videosunu yükleyen Orkun Işıtmak bu modun ne denli keyifli olduğunu bize gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu oyun da Half-Life 2 üzerine kurulu sandbox modu. Oyunun içerisindeki materyaller ile hayalgücünüzü kullanarak robotlar, silahlar, makineler ve daha bir çok şeyi yapabilirsiniz. Hayalet ve yap...

Air Conflicts: Pacific Carriers



İkinci Dünya Savaşının önemli duraklarından Pasifikler- Hawaii Pearl Harbor Limanında  Japon ve Amerikan mücadelesini konu alan ve uçak yönetim görevi üzerine kurgulanmış oyun, savaş oyunlarını tercih eden Linux kullanıcılarını sevindirdiği gibi Linux kullanmak isteyen oyun severlerin itiraz gerekçelerini az da olsa indirgemiş oluyor.

Worms Reloaded


En son olarak da kült ve 90'lardan günümüze kadar gelmiş klasik bir oyun var; Worms Reloaded
Sevimli kurtçukların strateji dolu savaşlarını hatırlayanların bu keyfi Ubuntu üzerinde yaşamalarının ayrıca bir keyif olduğunu fark etmeleri uzun süremeyecektir sanırım.

Sonuç olarak Linux hızla gelişmesinin meyvelerini almaya başladı 5 yıl içerisinde Linux işletim sistemlerini her yerde görürsek şaşırmayacağız sanırım.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Duyurularını yaptığımız Linux'e gelecek olan diğer popüler oyunların haberlerini de okumak ister misiniz?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Teknoloji Manya BLOG

2 Yorum:

  1. Autocad gibi programlar da gelirse windows u daha hiç aramaz gözlerim blogu beğendim yazılar keyifli bakarlar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merlin_was_here9 Ağustos 2013 15:27

      wine'ı denediniz mi hiç bir çok .exe yi çalıştırır o

      Sil

 
Aç-Kapat