0 Yorum

Peek Göz Muayenesini Akıllı Telefonlara Getiriyor

23:37
Son yıllarda akıllı telefonların daha da geliştirilmesiyle telefonlarımızın klasik "cep telefonu" formundan çok daha öteye geçişine sürekli olarak şahit oluyoruz. Akıllı telefonları kullanarak araç kontrolünden uzaya balon göndermeye kadar bir çok işlemin yapılabildiğini gördük. Göz doktorumuz da oluyor akıllı telefonlar. Ne akılmış... :)

Akıllı telefonların kabiliyetlerini daha da artıran uygulamalar sayesinde günümüzde bir çok aracı tek bir cihazda toparlamak mümkün hale geldi. Peek isimli bir uygulama da göz muayenesini akıllı telefonlardan yapabilmeye olanak sağlıyor. Muhtemelen ömrünüzde bir kez olsa bile gözlerinizi kontrol ettirmişsinizdir. Doktorların kullandıkları muayene araçlarını düşününce kapladıkları alan, ağırlıkları, maliyetleri ve kolay taşınamaz oluşları nedeniyle dünyamızın daha yoksul ve uzak kesimlerine göz sağlığı hizmetinin götürülmesi de güçleşiyor.

Peek uygulama

Peek uygulaması sayesinde bu sorunların üstesinden gelebilen doktorlar Afrika ülkelerinde yoğun olarak yaşanan katarakt problemi ve diğer göz sağlık sorunları teşhisine taşınabilir çözüm bulmuş durumdalar. Daha uygun maliyetli Android uygulaması Peek oldukça yetenekli. Çalışılan bölgeyi uydu sayesinde belirliyor ve uygulama hafızasına kaydediyor böylece hastalara daha kolay ulaşma imkanı veriyor. Kontrast duyarlılığı, görüş netliği, renk algılama ve görüş alanı gibi testleri Peek isimli uygulamada yapabilmek mümkün.

Afrika ülkelerindeki insanların bir çoğunda görülen katarakt problemini görüntüleme imkanı veren Peek bu konuda oldukça başarılı iş çıkarıyor. Göz tarama cihazı oto refraktörün sahip olduğu bir çok özelliği Peek isimli uygulamaya kazandırmak için bir çok araştırmacı yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar.

Peek uygulamasını Londra merkezli geliştiren uygulama geliştiricileri şu sıralar Kenya'dalar ve uygulamanın alışılagelmiş yöntemlerle yapılan muayeneler arasındaki farklarını ve sonuçların doğruluğunu test ediyorlar. Peek geliştirici takımının bildirdiğine göre dünyamız üzerinde 285 milyon insan göz kusurlarına sahip ve bu insanların 39 milyonu tamamen görme engelli durumdalar. Katarakt gibi tedavi edildiğinde kör olma riski azalan göz sağlığı problemlerinde doğru tanı ve tedavi edilme oldukça önemli. Doğru zamanda yeterli imkanlarla %80 oranında kör olma riskini azaltabilen göz doktorları maalesef üçüncü dünya ülkelerinin tümüne hizmet veremiyorlar. Peek gibi uygulamalar bu yüzden oldukça önem arz ediyorlar.

Peek app

Peek sayesinde daha uygun maliyetle ve taşınabilir sistemle göz kusurları erken teşhis edilip doğru tedavi ile büyümeden önlenebilir. Gerçekten Afrika'nın kara toprağı gibi kara bahtlı sömürülen insanları adına güzel gelişmeler; çok güzel hareketler bunlar... Dileriz uygulama daha da gelişir ve çok daha fonksiyonel hale getirilir bu sayede kara kıtanın kurak topraklarında onlarca insan karanlığa mahkum olmaktan kurtulabilir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Aç-Kapat