Üretildikten sonra tüketimi ve ardından atık hale gelmesiyle plastik şişler tam bir "imha edilmesi" gereken malzeme haline geliyorlar fakat klasik olarak çöpe atılan ve geri dönüştürülmeyen plastik şişeler 100 yılları aşkın süreler boyunca doğada çözülmeden çöp yığınları oluşturmak tehlikesiyle çevremizi karşı karşıya bırakıyorlar. Üstelik 1 adet pet şişenin geri dönüştürülmesi de hayli masraflı oluyor. Kısacası "istenmeyen malzeme" sınıfa dahil oluyor plastik şişeler.
WaterBean isimli çevreye duyarlılık arz eden bir Indiegogo projesi, günlük olarak tükettiğimiz pet şişeleri 280 defa daha kullanabilmemizi sağlayan musluk suyu arıtma sistemi oluşturuyor. WaterBean bir arıtıcı ve ismi tam olarak "su fasulyesi" şekil olarak da benzerlik gösterdiği için bu ismi kullanmış olabilir proje geliştiricileri.
WaterBean "kirli sulardan" ziyade musluk sularında ve şebeke sularına denk sularda kullanılabilir olarak tasarlanmış. Amaç pet şişelerin tekrar tekrar kullanılması sonucunda oluşabilecek bakterileri yok etmek koyu kirli bir suyu billur hale dönüştürmek değil. Projenin geliştiricilerine göre Waterbean içerisindeki mineraller ile içilen suya hoş bir tat veriyormuş.
İçerisine WaterBean isimli aparatı attığınız 1 adet pet şişeyi tam 280 kez kullanabiliyorsunuz ki bu da 280 pet şişenin hem üretilmemesi hem de doğaya çöp olarak salınmaması demek oluyor. Plastik şişelerin %75'lik bir kısmının geri dönüştürülmeden doğaya salındığını düşündüğümüzde WaterBean'in oldukça faydalı bir fikir olduğunu anlıyoruz.
Fakat Indiegogo projesi olan WaterBean 18 Ağustos günü son bağış alma limitini dolduruyor ve maalesef hedef miktar olan 35.000 $'lık fonun yalnızca 3.273 $'lık kısmını toplayabilmiş durumda yani mucize olmazsa proje fonsuz kaldı demek oluyor bu. Gereksiz sayılabilecek onlarca projenin hedef bağış miktarının bile üzerine çıktığı Indiegogo gibi platformlarda çevremiz için fayda sağlayacak ürünlerin desteksiz kalması insanlar olarak ne denli duyarsız olduğumuza kanıt olarak gösterilebilir.
Projenin fikir sahipleri WaterBean için yeni girişimlerde bulunup sponsor ararlar mı bilinmez ancak çok hızlı bir şekilde tükenen Dünyamız için etkili bir koruma aracına dönüşmesi muhtemel bu projeyi daha da geliştireceklerine ve yeniden insanlara tanıtacaklarına kuşku yok.
WaterBean ile ilgili olarak yayınlanan proje tanıtım videosu:
Teknoloji Manya BLOG
bu ne ya :):)
YanıtlaSilyazmışlar işte şişe kullanımını azaltan bir araç yoksa satışlar mı düşer çamur atcanız galii :D
YanıtlaSil