2 Yorum

WaterBean Plastik Şişelerin Kullanım Ömrünü Artırıyor

18:56
İnsanlar olarak sürekli tüketiyoruz sonuç olarak da tükettiklerimizin artıkları olan organik ve inorganik çöpler oluşturuyoruz. Organik olanlar doğada çok daha kısa sürede çözünebilirlerken plastikler gibi sentetik inorganik malzemeler çok uzun yıllar çözünemiyorlar ve doğamızı kirletiyorlar. İnsan yapımı bir çok malzeme maalesef tam anlamıyla doğa düşmanları gibiler. Akıllı varlıklar olarak bizler akılsız doğa gibi ürünler ortaya çıkaramıyoruz..!

WaterBean

Günlük yaşamımızda özellikle de içinde bulunduğumuz yaz ayları gibi sıcak dönemlerde sıklıkla kullandığımız plastik şişeler de doğa düşmanı insan üretimi malzemelerden. Petrol türevi olan plastik şişelerin su depolamak için kullanılması ile aynı şişelerden 1 adetinin üretilmesi için kullanılan su miktarının litrelerce olması büyük bir paradoks oluşturuyor. Temel ihtiyaç malzelerimizden birisi olan ve Dünyamız üzerinde oldukça az miktarda bulunan içilebilir suyun "içilmek adına" plastik şişlere konulması çok kıymetli olan sularımızın aynı plastik şişelerin üretimi için heba edilmesi demek oluyor ki bu da kendi kendisini tüketen bir döngü oluşturuyor.

Üretildikten sonra tüketimi ve ardından atık hale gelmesiyle plastik şişler tam bir "imha edilmesi" gereken malzeme haline geliyorlar fakat klasik olarak çöpe atılan ve geri dönüştürülmeyen plastik şişeler 100 yılları aşkın süreler boyunca doğada çözülmeden çöp yığınları oluşturmak tehlikesiyle çevremizi karşı karşıya bırakıyorlar. Üstelik 1 adet pet şişenin geri dönüştürülmesi de hayli masraflı oluyor. Kısacası "istenmeyen malzeme" sınıfa dahil oluyor plastik şişeler.

WaterBean Plastic bottle

WaterBean isimli çevreye duyarlılık arz eden bir Indiegogo projesi, günlük olarak tükettiğimiz pet şişeleri 280 defa daha kullanabilmemizi sağlayan musluk suyu arıtma sistemi oluşturuyor. WaterBean bir arıtıcı ve ismi tam olarak "su fasulyesi" şekil olarak da benzerlik gösterdiği için bu ismi kullanmış olabilir proje geliştiricileri.

WaterBean Plastik şişe
WaterBean "kirli sulardan" ziyade musluk sularında ve şebeke sularına denk sularda kullanılabilir olarak tasarlanmış. Amaç pet şişelerin tekrar tekrar kullanılması sonucunda oluşabilecek bakterileri yok etmek koyu kirli bir suyu billur hale dönüştürmek değil. Projenin geliştiricilerine göre Waterbean içerisindeki mineraller ile içilen suya hoş bir tat veriyormuş.

İçerisine WaterBean isimli aparatı attığınız 1 adet pet şişeyi tam 280 kez kullanabiliyorsunuz ki bu da 280 pet şişenin hem üretilmemesi hem de doğaya çöp olarak salınmaması demek oluyor. Plastik şişelerin %75'lik bir kısmının geri dönüştürülmeden doğaya salındığını düşündüğümüzde WaterBean'in oldukça faydalı bir fikir olduğunu anlıyoruz.

Fakat Indiegogo projesi olan WaterBean 18 Ağustos günü son bağış alma limitini dolduruyor ve maalesef hedef miktar olan 35.000 $'lık fonun yalnızca 3.273 $'lık kısmını toplayabilmiş durumda yani mucize olmazsa proje fonsuz kaldı demek oluyor bu. Gereksiz sayılabilecek onlarca projenin hedef bağış miktarının bile üzerine çıktığı Indiegogo gibi platformlarda çevremiz için fayda sağlayacak ürünlerin desteksiz kalması insanlar olarak ne denli duyarsız olduğumuza kanıt olarak gösterilebilir.

Projenin fikir sahipleri WaterBean için yeni girişimlerde bulunup sponsor ararlar mı bilinmez ancak çok hızlı bir şekilde tükenen Dünyamız için etkili bir koruma aracına dönüşmesi muhtemel bu projeyi daha da geliştireceklerine ve yeniden insanlara tanıtacaklarına kuşku yok.

WaterBean ile ilgili olarak yayınlanan proje tanıtım videosu:
Teknoloji Manya BLOG


2 Yorum:

  1. yazmışlar işte şişe kullanımını azaltan bir araç yoksa satışlar mı düşer çamur atcanız galii :D

    YanıtlaSil

 
Aç-Kapat