2 Yorum

Li-fi Wi-fi Alternatifi Ne Vadediyor

17:33
Günümüzde İnternete erişimin önemli yollarından birisi olan Wi-fi "kablosuz" bağlantı seçeneği oldukça yaygın ancak çeşitli sorunları da mevcut.

Li-fi Wi-fi

Wifi teknolojisi radyo dalgalarını kullandığı için en önemli sorun İnternet servis sağlayıcımızdan bize ulaşan İnternet hızımızın Wi-fi cihazımızdan uzaklaştıkça düşüyor olması. Benzer bir şekilde cihazdan uzaklaşmak radyo dalgalarının önüne beton blokları, çelik yapılar, doğal ortamlarda da ağaçlar gibi "engel" sayılabilecek unsurların geçmesi nedeniyle kopmalar ve sinyal alamamak gibi durumların ortaya çıkmasına neden oluyor. Radyo dalgalarının uçaklar gibi komplike araçların sistemlerini bozmak gibi riskleri de olduğunu düşündüğümüzde radyo dalga temelli çalışan WiFi teknolojisinin kullanılabilirliği düşüyor.

Bunlar gibi temel sorunlar bilim insanlarını yeni oluşumlara doğru yöneltmiş ve araştırma-geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya Li-Fi çıkmış.

Li-Fi Nedir?

Light Fidelity (ışık uyumlu) ışığı kullanarak İnternet verilerini aktarmaya yarayan yenilikçi bir teknoloji. LED lambaların kullanılarak veri aktarımın sağlandığı Li-Fi teknolojisi, LED lambaların yaydığı ışığı çok yüksek frekans aralığında açıp kapatması temelli çalışan bir sisteme sahip. Bu sayede İnternet ve veri gerçek manada "ışık hızında" ulaştırılabiliyor. Hızı ise oldukça muazzam saniyede  3 Gbit günümüzdeki Wifi teknolojisinden tam 150 kat daha hızlı! Gerçekten müthiş bir rakam ve ışık hızında veri alışverişini her lokasyonda hayal olmaktan çıkarabilecek bir teknoloji Li-Fi.

Li-fi Wi-fi
©Boston University

Wifi'a göre Lifi'ın Avantajları Neler?

Giriş bölümünde bir miktar değindik temel farkın hız ve mekansal ulaşılabilirlik engellerini kaldırması olduğunu belirttik. Bu teknolojinin İnternet hızının ışık hızında olması, gelecekte Gbps dolaylarında geniş bant kullanımının oldukça ucuz ve kolay ulaşılabilir olmasını sağlayacağı düşünülüyor. Li-fi İnternete yeni bir soluk getirecek, özellikle hız konusunda yeterli hizmeti alamayan Türk İnternet kullanıcıları için can simidi olabilir. Wifi şu anki yapısıyla en fazla 300 Mbps hızı desteklerken Li-fi bu hızın 150 kat üstünde hizmet verebiliyor. 

Radyo dalgalarını kullanmak yerine foton temelli çalışan Li-Fi bu özelliğini suyun altında da avantaja çeviriyor. Bu sayede denizaltı gibi su altı araçlarında da İnternet kullanımı daha kolay ve ulaşılabilir hale gelecek. Lazerle ile aynı temelde çalışan LED'ler büyük mekanlar gibi ortamlarda İnternet hizmetini almak isteyen bölgelere odaklanabilirler ve ışığın ulaştığı mesafeler boyu alanda yüksek hızlı İnternet kullanılabilir.

Evimizde aydınlanmak için kullandığımız sıradan floresan lambalardan çok daha verimli, uzun ömürlü ve doğa dostu olan LED lambalar sayesinde İnterneti evlerimizin her noktasından aynı hızda ve çekim ile temin etmek mümkün olacak.

Li-fi Wi-fi

Wifi'ye göre Lifi'nin Dezavantajları Neler?

Hala geliştiriliyor olmasının yanında mobil cihazlarımız ile etkili bağlantı kurma konusunda sorunları mevcut. Eğer mobil cihazlar LED lamba ile veri alışverişi yapacak şekilde konumlandırılmamışsa İnternete erişmek mümkün olmuyor. Ancak geliştiriciler bu sorun üzerinde de çalışıyorlar.

Lifi Ne Zaman Çıkacak?

2014 yılında çıkması beklenen LED teknolojili Lifi cihazlar 80 Euro'luk bir fiyat etiketine sahip olacaklar. LiFi teknolojisi sayesinde lambaların olduğu her yerden internete ulaşma fikri oldukça cazip ve heyecan verici. Belki de Google'ın atmosferimize kurmayı düşündüğü Google Loon Projesi LiFi temelli olmalı ve geceleri tepemizde yanan LED'ler yerine kızıl ötesi ışık teknolojisi kullanılan Li-fi sistemi entegre edilmeli, bu sayede yüksek hızlara herkesin kolayca ulaşabilmesi mümkün olabilirdi. Elbetteki bu sadece bir temenni, olma ihtimali olmama ihtimaline göre daha güçlü bir temenni. Kim bilir belki yıllar sonra bu yazıyı bahsettiğimiz teknolojileri kullanarak İnternet hizmeti alan birileri okuyor olacak, kim bilir...

Li-fi hakkında euronews Türkçe servisinin yayınladığı ilgi çekici bir video buyrun:

Teknoloji Manya BLOG

2 Yorum:

  1. Bu teknoloji Turkiyeye gelinceye kadar internetten baka bir sisteme geçer adamlar yazar çizer arkadaşlar

    YanıtlaSil
  2. Sağlıklı mı gerçekten her yerden radyo sinyallerine tv cep telefonu gibi beyne zarar veren etkenlerle çevrilmiş durumdayız

    YanıtlaSil

 
Aç-Kapat