0 Yorum

Bilimsel Keşif: Yeryüzünün Altında Dev Okyanuslar Var

15:20
Bilimsel çalışmalara göre Okyanuslar görünenden çok daha büyükler ve mevcut kapasitelerinin 3 katı kadar kısmı kara parçalarının ve yer katmanlarının altında bulunuyor.

Jeolojik çalışmalar kapsamında elde edilen veriye göre Dünyanın manto tabakaları arasında bildiğimiz okyanus sularının 3 katı kadar hacimde su bulunuyor. Bilimsel keşiflerin büyük bir kısmı tesadüf eseri gerçekleşmiştir bu son buluş da yine başka bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış durumda.

ringwoodit Yeryüzünün Altında Dev Okyanuslar Var

Dünyanın depremler karşısındaki sismik davranışlarını izleyen bilim insanları arzın yaklaşık 700 km derinliğinden elde ettikleri Ringwoodit isimli minerali referans alarak yeni bir keşfin kapısını araladılar. Ringwoodit isimli mineralin su muhtevası yönünden oldukça zengin olduğunu belirten araştırmacıların öngörüleri dünya okyanuslarının toplam hacminin bilinen okyanus hacmine göre yaklaşık 3 kat fazla büyüklükte olduğunu gösteriyor. 

ringwoodit water su
Kaynak: Sci-News
O derinlikte su tutma kapasitesi oldukça yüksek Ringwoodit mineralinin bulunması suyun en başından beri gezegenimizde mevcut birincil kaynak olduğunu gösteren önemli bir diğer bulgu. Zira bilimsel olarak suyun meteorlar ve ilkel erken dönem gezegen-uydu çarpışmaları neticesinde dünyamıza ulaştığı kabul görmüşken bu yeni buluş ile hayatın kaynağı suyun aslında en başından beri dünyamızda mevcut olduğu düşünülmeye başlandı.

meteor çarpışması su

Bilim insanlarının bir türlü cevap bulamadıkları okyanus sularının sabit kalma durumu bu yeni keşifle açıklanacak gibi görünüyor. Bakalım bu tesadüfi keşif ile bilimin bazı kesin kabulleri nasıl alt üst olacak.

0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Aç-Kapat