0 Yorum

Türk İmleme Sitesi: Onedio.com Nedir?

16:22

Tamamen Türkçe ve "bizden" bir imleme sitesi: Onedio Ne işe yarar?

İmleme sitesinin ne demek olduğuna dair bir fikriniz yoksa kısaca şöyle diyebiliriz. İnternette bilgilendirici, ilginç veya komik ya da tam size göre kısacası paylaşılmaya değer bir içerik var ve bunu diğer İnternet kullanıcılarıyla paylaşmak istiyorsunuz ama etkin alan bulamıyorsunuz. Bir arkadaşınıza "şu sitede şöyle bir haber vardı ona bir bak" dediğinizde arkadaşınızın haberi araması ve ona ulaşamaması gibi durumlarla karşılaşıyorsunuz.
onedio com ne işe yarar nasıl kullanılır

Okuduğunuz  içeriği kendi profilinizde saklamak istiyorsunuz ancak önce bir profil ve o profili barındıracak alana ihtiyaç duyuyorsunuz. Tarayıcınızın favorilerine de her şeyi eklemek listenizi ve tarayıcınızı şişiriyor. İşte bu noktada "İnternet kullanıcıların içerik havuzu" diye tabir edebileceğimiz imleme siteleri devreye giriyorlar. Kaliteli ve bol içerikli, bir birinden farklı, daha önce hiç adını bile duymadığınız sitelere veya bloglara bu içerik havuzları sayesinde kolay ulaşırsınız ancak zor vazgeçersiniz :)

Özetle mantık şudur beğendiğiniz içeriği arşivleyin, profilinizdeki arkadaşlarınızla linkini ve içeriğini paylaşın, üye olan diğer kullanıcılara da içeriği sunun.

Peki Türkiye'de imleme sitelerinin durumu ne boyutta?

Türkiye'de bu tarz sitelerin çok fazla kullananı olmasa da bir çok ülkede oldukça rağbet gören sitelerdir imleme siteleri. Ülkemizde imleme sitelerine çok fazla ilginin olmamasının en önemli nedenlerinden birisi hiç şüphesiz ki çok popüler olan bir kaç servisin (StumblueUpon, Digg, Delicious, Reddit) içeriğinin çok az Türkçe öğe barındırması ve servislerin dillerinin Reddit dışında Türkçe olmaması.

Reddit'in ise grafik arayüzü "kullanma beni" dercesine kötü/sade ve diğerlerinin yanından bile geçemiyor. Yani Türk kullanıcısının çok alternatifi yoktu yakın zamana kadar. Ancak artık bizimde tamamen Türkçe ve Türk yapımı oldukça kaliteli  bir imleme sitemiz var; Onedio.com sosyal haber ağı.

Onedio.com Nedir
Onedio.com

İyi bir girişimcilik hareketi ve Türkiye'de büyük bir boşluğu doldurabilir. Düşünün ki yalnızca bir siteye giriyorsunuz ve bir çok kullanıcı tarafından kaliteli olduklarını düşündükleri bin bir çeşit içerik ana sayfanızda duruyor yapacağınız tek şey:  Seç/Beğen/Oku...

Pek tabi ki siz de kendi beğendiğiniz, içi gerçekten dolu(kaliteli) ama kenarda kuytuda kalmış içerikleri Onedio sayesinde diğer kullanıcılara sunabilirsiniz. İşte İnterneti kullanmanın keyifli yolu... İnternette gezmek böyle çok daha keyifli oluyor.

Kendi ilgi alanınıza göre kategorilerden seçim yapın ve ana sayfanızda dilediğiniz türden içerikler yayınlansın. Aramaya gerek yok ekranınıza gelsinler; işte bu yüzden internette gezmenin en keyifli yolu diyoruz. Bulduğunuz içeriği paylaşırken ona yorum katabilir, eleştiri getirebilirsiniz böylece diğer Onedio üyelerine de kapı aralarsınız. Paylaştığınız içerik beğenilir, yorum alabilir ve diğer sosyal ağlarda paylaşılabilir.

Onedio.com Tasarımı

Onedio.com 2012 Ağustos ayında yayın hayatına başladığında çok daha kullanışlı bir ana sayfa ile sizi karşılıyordu ancak neden sonra bu etkili tasarımdan vazgeçildi. Bahsettiğim o tasarım aşağıdaki görseldeki gibiydi, şimdiki tasarım ise daha sadeleştirilmiş durumda.

Onedio Nedir
Onedio.com

Onedi.com'a Üye Olmalı Mıyım?

Onedio ile Kendi blogunuzun veya sitenizin de imlenmesini sağlayabilirsiniz bu da çok iyi bir tanıtım ve kitlelere ulaşma yoludur. Az ve öz kendi yazılarınızdan ya da İnternetten içerikleri tabiri caizse "cımbızla seçip" imleyebilirsiniz. İmleme fikrine sıcak bakıyorsanız Onedio'ya üye olmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece İnternet kullanımınız çok daha kolay ve doyurucu hale gelecek.

Onedio.com'a üye olmakta oldukça basit yukarıdaki resimde sağ üstteki kısımda "Giriş Yap" yazan bölüme tıkladığınızda size üç seçenek sunuyor.
onedio üye ol

Ancak henüz üye olmadığınız için bu seçenekleri değil de en alt kısımdaki "Onedio Hesabı Oluşturmak  İçin Tıklayın" bölümüne tıklıyorsunuz veya ister Facebook ister Twitter hesabınızla ya da sadece mailiniz ile üyelik kaydı oluşturabiliyorsunuz.

onedio giriş yap

Üyelik Sonrası:

Ta taaa... artık üyesiniz ve ilk yapmanız gereken şey profilinizin ayarlarını yapmak olmalı. Ardından "Kategoriler" bölümüne gelip kendi ilgi alanlarınıza göre seçim yapın.

onedio kategori

Ardından seçim yaptığınız kategorinin açılış ekranın hemen son alt köşesindeki "Takip Et" butonunu tıklayın

onedio takip

Artık Onedio.com açılış ekranınızda ağırlıklı olarak takibe aldığınız kategorilere göre içerikler göreceksiniz.

Onedio.com Eksileri Artıları:

- İçerikleri tümüyle yayınlıyor olması oldukça sorunlu bir durum çünkü bu bir tür içerik hırsızlığına neden olabilir. Kullanıcıların ekserisinin içerikleri üreten yayıncılar olmadığı düşünüldüğünde üreticilerden habersiz ve izinsiz olarak tüm içeriği başka bir platformda paylaşmaları hak ihlallerini doğurur. Onedio bu yönüyle karakter limiti kullanmadığı için haber siteleri ve portallar tarafından çeşitli telif davalarına maruz kalabilir ve site erişim engeli ile karşılaşabilir. Bu yüzden tıpkı Bumerang'ın YazarKafe servisi gibi sınırlı karakter ile haber özetlerini sunması platformun geleceği açısından önemli. Yayıncıdan habersiz tüm içeriği kopyalayıp ardından kaynak linki vererek yayınlamak İnternet dünyasında içerik hırsızlığı olarak kabul ediliyor.

+ Orijinal içerik üretimine de olanak veren site tıpkı bir sosyal ağ gibi başka kullanıcıları da takip etmeyi veya onlar tarafından takip edilmeyi mümkün kılıyor.

- İçerik üretmek biraz zor gibi özellikle yeni kullanıcılar için arayüz pek kullanışlı değil. Üstelik kullanma kılavuzunun ve yardım panelinin de olmayışı cabası! HTML düzenleme bölümü sağlıklı çalışmıyor ayrıca metin editörü oldukça yetersiz. Tek bir metin sütunu içerisine ikinci bir resmi bile eklemek imkansız ayrıca görsel sütunu oluşturmak gerekiyor.

+ Orijinal içerik sahipleri için oldukça etkili bir backlink edinme alanı ve de tanıtım adına oldukça güzel bir araç konumunda.

- İçeriklerin hepsini ana sayfalarda yayına almıyorlar, blogumuzun orijinal içerikleri de dahil bir çok kez karşılaştığım bir durum. Neye göre, neden böyle bir politika güttükleri meçhul. Her ne kadar ilgili içerikle alakalı mail gönderseler de bence büyük tutarsızlık içeren bir yığın maddeden başka bir şey değil.

Sonuç

Artık uzunca okuduğunuz yazımızın sonundayız. Yazması bizden denemesi sizden; imlemeyi özellikle ele almamızdaki etken "kaliteli sörf anlayışını" kendi ulaşabildiğimiz okuyucularımıza duyurmaktı. İnternetin çöplüğe döndüğü günümüzde kaliteye ve etkileşime çok daha fazla ihtiyaç var.

Unutmayın ki imleme siteleri yalnızca etkin web gezintisi sunmazlar aynı zamanda backlink adına oldukça etkilidirler ve Google bu denli sık güncellenen siteleri çok sever. Sizin de blogunuzun veya sitenizin az ya da çok bu imleme sitelerinde olması size oldukça yarar sağlayacaktır. Fakat spamcı olmamaya gayret edin ve kendi adınıza bir paylaşım yaparken internetin geniş dünyasından çok daha fazla paylaşım yapmaya çalışın.

Onedio Nedir
Onedio.com Nedir
Onedio'yu Facebook, Twitter hesaplarının yanı sıra iPhone'dan uygulama aracılığıyla ücretsiz takip edebilirsiniz. Bu aradan blogumuzun Onedio hesabını da Takip Edebilirsiniz. Daha verimli, kaliteli sörfler dileriz.

0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Aç-Kapat