3 Yorum

Mimari İllüzyon: Escherian Merdivenleri

15:47

Kickstarter isimli siteyi bilenler ne denli üretken ve farklı fikirlerin destek ve fon alabilmek adına bu sitede yer aldığını bilirler. O projelerden birisi daha..

 Escherian stairwell

Merdiven Projesi: Modern Bir Mit İnşa Etmek

Bu projede bir Kickstarter projesiydi ancak 22 Nisan tarihli hedef bütçeye ulaşılamadığı için proje başarısız kategoriye indirgendi yalnız içerik olarak değil fonlama açısından hedefe ulaşamadı. Hedeflenen 12.000$ lık desteği bu tarihe kadar alamadı bu mimari illüzyon projesi yalnızca 940$ lık bir bağış rakamında kaldı. Muhtemeldir ki proje yeterince ön plana çıkmadığı ve bilinmediği için böyle bir sonuçla karşılaşıldı.

Peki yazıya konu olabilecek özeliği nedir derseniz, kısaca "mimari yanılsama" oluşturuyor olması diyebiliriz. Bu durum dikkatleri cezbedebilecek türden.

Videosunda da açık bir şekilde görüldüğü gibi indiğinizi sandığınız bir merdivenden aslında çıkıyor, çıktığınızı sandığınız bir merdivenden de iniyorsunuz hissine kapılıyorsunuz. His diyoruz çünkü aslında kot farkı kullanılarak aynı yerde spin  atmaktan başka bir şey yapılmıyor. Tam olarak bir mimari çözümleme aslında illüzyon kelimesini kullanmak doğru olmayabilir çünkü herhangi bir hile söz konusu değil. Mimari bir yanılsama oluşturuyor ve insanı oldukça şaşırtıyor.

İşte bahsini ettiğimiz merdivenlerin videosu, gerçekten çok karışık ve mantık hatası verdiriyor  insana :)

   

3 Yorum:

 
Aç-Kapat