0 Yorum

APNGASM Gif Alternatifi

18:45
İnternet dünyasının son dönemlerde oldukça yaygınlaşan hareketli görsellerinin ardındaki isim olan GIFlerin eski teknolojiye sahip olduğunu ve istenilen verimliliği sağlayamadığını düşünen Rei Kagetsuki isimli bir Japon girişimci başlattığı Kickstarter projesi ile GIF hareketli görsellerine PNG tabanlı alternatif getirmeyi planlıyor.

APNGASM Gif Alternatifi

Apangasm projesi ile hareketli görseller üzerinde çalışacak olan tasarımcılar başta olmak üzere İnternet kullanıcılarına daha fazla düzenleme fonksiyonları sunmayı planlayan Kagetsuki destek bekliyor. Ona göre;

Hareketli PNG bundan 10 yıl önce standart haline gelebilirdi hala GIF'e takılıp kalmış durumdayız.
APNG(animated PNG) formatının GIF ile benzer şekilde çalışıyor ancak daha canlı ve efektif renklere sahip kaliteli görseller oluşturmak mümkün hale geliyor. Sourceforge açık kaynak kodlu yazılımların sıklıkla paylaşıldığı özgür platform üzerinden daha önce Max Stephin isimli bir geliştirici tarafından APNG Assembler isimli bir editör paylaşılmıştı.

Linux Windows ve OSX işletim sistemlerinin üçünde de çalışan editör ile daha kaliteli hareketli görseller yapmak mümkün hale geliyor. Kagetsuki'ye göre;
Eğer Facebook ve Twitter gibi siteler APNG desteği eklerlerse, ardından bir çok geliştirici bu teknolojiyi takip edecektir.
GIF ile yapılan hareketli resimleri eski oyunlara benzeten geliştirici, APNG kabul görse bile GIF sırf bu yönüyle kullanılmaya devam edecektir diyor. Halihazırda Firefox ve Opera İnternet tarayıcılarında sorunsuz çalışan kullanışlı APGN teknolojisi Chrome'da yerleşik olmasa da eklenti sayesinde kullanılabilir hale geliyor. İlerleyen zamanlarda Chrome APGN'ye yerleşik destek sunabilir.

Şu an için Kickstarter hedefi olan 5.000$'lık fonu aşmış olan proje bakalım nasıl hayat bulacak daha doğrusu kabul görüp benimsenecek mi göreceğiz. 

Kickstarter'da APNGASM için yayınlanan tanıtım videosu:

Teknoloji Manya BLOG

0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Aç-Kapat