Bir Yorum

iOS 7 Özellikleri

16:17
Apple'ın radikal bir kararla neredeyse iOS arayüzünü sil baştan yenilediği bir çok yeni özelliği mobil işletim sistemine dahil ettiği en son iOS sürümü iOS 7 beklendiği gibi Eylül ayı içerisinde kullanıcılara sunuldu. iPhone kullanıcılarının yanı sıra iOS 7 güncellemesini iPod ve iPad tablet kullanıcıları da edinebilecekler.
iOS 7 Özellikleri

Steve Jobs'ün ölümünün ardından Apple felsefesini oldukça değiştirdi. Yakın zamanda çıkan plastik kapaklı iPhone 5C ve bugün özelliklerine değineceğimiz iOS 7 de bu değişim rüzgarının en net örneklerinden birisi. Jobs'ın görmeyen gözleri...

iOS 7'nin sevilip sevilmeyeceğini henüz bilmek zor olsa da bir gerçek var ki köklü değişikliğin yapıldığı mobil işletim sistemi hemen kabul görmeyecektir özellikle de teknolojiyi sadece araç edinenler için; teknoloji detaylı kurcalamayı pek sevmeyenlere eziyet gibi gelebilecek köklü bir değişiklik iOS 7!

iOS 7 Özellikleri - Neler Yeni

Kilit ekranından uygulama simgelerine, yeni gelen bildirim ekranından yazı fontlarına kadar bir çok temel arayüz değişiklikleri iOS 7 ile kullanıcılara sunulmuş durumda. Yeni müzikler, yeni eklenmiş arama ve bildirim uyarı sesleri ile değişiklik her noktada hissedilebilir hale getirilmiş durumda. iOS 7 basit bir güncelleştirmeden çok öte başlı başına bir işletim sistemi yükseltmesi aslında.


iOS 6 ve önceki sürümlerin yansıma efektli simge seti tamamen değişen iOS 7, simgeleri oldukça sadeleştirmiş durumda. Daha hafif ve hızlı bir işletim sistemi deneyimi sunmak isteyen Apple işe simge setlerini sadeleştirerek başlamış diyebiliriz. iOS 7 sadeleştirme işini her noktada hissettiryor saydam geçiş ekranları beyaz ve gözü yormayan arayüzleri ile bunu net bir şekilde görmek mümkün.

iOS 7
Android kullanıcılarının en başından beri kullandıkları bildirim ekranı artık iOS 7 yüklü cihazlarda da kullanılabilir hale getirilmiş durumda. Tıpkı Android yüklü cihazlardaki gibi parmağınızı ekranın üst bölümünden aşağıya doğru hareket ettirmek yeterli oluyor. Diğer yandan iOS 7 ile gelen yeni özellik Denetim Merkezi'ne de ekranın aşağı kısmından yukarıya doğru parmağınızı hareket ettirerek ulaşmak mümkün.

iOS kullanıcılarının janjanlı kaydırma çubuklu kilit ekranı artık iOS 7 için "mazide kalan" bir özellik. Her yönüyle değişen iOS 7 kilit ekranını da boş geçmemiş ve kaydırma çubuğu yerine ekranın üzerinde herhangi bir noktaya temas edip parmağınızı sağa kaydırmanın yeterli olacağı değişikliğe gitmiş. Değişen kilit ekranı, akıllı cihazınız kilit modudayken iOS 7 Bildirim Ekranını ve Denetim Merkezini de kullanmaya olanak veriyor.

iOS 7 features

iOS 7 Denetim Merkezi bünyesinde bir bakıma Android kullanıcılarının alışık olduğu WiFi, Bluetooth, Uçuş Modu, Ekranı Otomatik Döndür gibi butonları içeriyor. Diğer yandan medya oynatıcısı, ekran parlaklığı ayarlayıcısı, AirDrop, Hesap Makinesi, Yardımcı Işık(El feneri modu), Kamera gibi butonlar da kullanıcılara sunulmuş durumda. Bu sayede bir çok işlemi kısa sürede tek çatı altından yapmak mümkün hale getirilmiş.

iOS 7 üst bölüme konumlandırılmış Bildirim Ekranı'nda ise Bugün, Tümü ve Kaçırılan/Cevapsız sekmeleri bulunuyor. Bugün sekmesi altında o güne dair bilmeniz gerekenlerin özetini görebilmek mümkün. Örneğin hava durumu, tarih gibi günlük bilgiler Bugün sekmesi altında sunuluyor. Tümü ve Cevapsız bölümleri ise 24 saat içerisinde gelen cevapsız çağrı ve uyarıların görüntülendiği sekmeler.

iOS 7

iOS 7'nin kamera özellikleri fazlaca değişmiş durumda. En başta arayüzü değişen kamera bölümüne yeni fotoğraf filtreleri eklenmiş durumda. Diğer yandan kare çekim modu da getirilmiş. Ses açma-kapama tuşları ile seri bir şekilde fotoğraf çekimini iOS 7 ile yapmak mümkün.

iOS 7 Özellikleri
iOS 7 Özellikleri
Fotoğraflarınızı artık almanak gibi toplu bir şekilde elinizin altında tutabileceksiniz. iOS 7 fotoğraf galerisine getirilen yeni özellik ile fotoğraflar "Koleksiyonlar" ve "Yıllar"a göre toplu gösterim seçeneğine sahip. Bu sayede çok uzun süre önce çektiğiniz ve gerilerde kalan fotoğraflara kolayca ulaşıp anılarınızı canlandırabilirsiniz.
iOS 7 Özellikleri


iOS 7'nin diğer bir yeniliği de klasik çoklu görev stilini tamamen değiştirmiş olması. Home tuşuna iki kez basarak ya da destekleyen cihazlarda 4 parmak çoklu dokunmatik hareketiyle görev yöneticisine ulaşmak mümkün.

iOS 7 Özellikleri

Çalışan uygulamalara bu sayede çok kolay bir şekilde ulaşılabilen çoklu görev bölümü, uygulamaları yan yana dizerek keyfili bir kullanım seçeneği oluşturuyor. Herhangi bir uygulamayı kapatmak için bu ekrandan uygulamayı yukarıya doğru kaydırmak yeterli oluyor.

iOS 7 Özellikleri


iOS 7'nin dikkat çekici ve eşsiz özelliklerinden birisi de akıllı telefon ve tabletlerde ekrana baktığınız açının sorun olmaktan çıkmasını sağlayan "Parallax Efekt" yeniliği. Bu özellik sayesinde iOS 7 yüklü akıllı cihazın ekranı derinlik ve katman yönelimi etkisi oluşturarak kullanıcıya ekranın kendisini takip ettiği hissini veriyor.

iOS 7 Özellikleri

Android'i biraz taklit etmişe benzeyen iOS 7 canlı duvar kağıdı desteğini yıllardır veren Android gibi artık ana ekran ve kilit ekranına canlı duvar kağıdı yerleştirilmesini olanaklı kılıyor. Android'in geriden gelip yaygın kullanımda seni geçmiş olmasına bozulmuş gibisin iOS :)

iPhone'un kaybı ve çalınması oldukça kötü bir durumdur şüphesiz. iOS 7 ile birlikte gelen yeni güvenlik özelikleri bu duruma el atmış görünüyor. iPhone için atanacak bir güvenlik şifresi ve Apple ID sayesinde herhangi bir kayıp veya çalınma durumunda telefona mesaj göndermek, telefonu kilitlemek ve kullanım dışı bırakmak mümkün hale geliyor.

iOS 7 Özellikleri

iOS 7'nin daha sade olduğunu, beyaz şeffaf görünüm elde ettiğini her noktasında görmek mümkün mesaj bölümü de değişimden payını almış. Daha sade ve hafif hale gelen mesajlaşma bölümü beyaz renge bürünmüş.

iOS 7 Özellikleri

Apple Store'un yerel durumunuza göre uygulama sunma özelliği iOS 7'nin nimetlerinden birisi. Apple Near Me( kabaca çevirisi "Yakınımdaki Apple") isimli yenilik sayesinde bulunduğunuz bölgede en çok rağbet gören uygulamayı Apple uygulama mağazası artık otomatik olarak önerebilecek. Bu özelliğin en başta çok gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz ancak bir antik kentte olduğunuzu düşünürsek size orası hakkında bilgi verebilecek uygulamanın otomatik olarak uygulama listenizde belirmesi çok faydalı olurdu. Benzer bir şekilde çocuklar içinde uygulamalar yaş gruplarına göre tavsiye edilecek şekilde uygulama mağazasında yerini almış durumda.

iOS 7 Özellikleri


iOS 7 ile birlikte yerleşik İnternet tarayıcısı Safari de yenilenmiş durumda. "Birleştirilmiş akıllı arama" özelliği ile arama terimi ya da URL sistem tarafından en yakın sonuca otomatik olarak eleştirilebiliyor. Bu da biraz Google'ın Chrome akıllı arama özelliğini anımsatıyor. Diğer yandan Safari sekme görünümü de değiştirilmiş. Açık sekmeler akordeon görünüme kavuşmuş, bu kısımdan kapatmak isteğiniz bir sekmeyi tutup ekranın dışına kaydırmanız yeterli.

iOS 7 Özellikleri

iOS 7'nin performans bakımından iPhone 4 de zorlandığı gelen bilgiler arasında. iPhone modelleri 4S ve iPhone 5 için ise şimdilik ciddi sorunlar bildirilmiş değil. Zaman içerisinde iOS 7 kullanımı arttıkça geri bildirimler de artacaktır. iOS7'nin ek bir güncelleme ya da güncellemeler alıp almayacağını bilmek şimdilik güç. Nitekim iPhone 5'in komik ve insanı kahkahalara boğan kendi harita uygulaması dünyamızı bambaşka bir gezegen gibi göstermişti :). Apple Bu sorunu düzeltmek için iOS'u güncellemek zorunda kalmıştı hatta bu sorun yüzden çok eleştirilip tiye alınan Apple, şirket yetkilisinin işine son vermişti.

iOS 7 Hangi Cihazlarla Uyumlu?

iOS 7 yükseltmesini alabilmeniz için akıllı telefonunuzun iPhone 4 ya da üzeri olması, tabletinizin iPad Mini veya iPad 2 olması, eğer iPod kullanıcısıysanız da cihazınızın 5. nesil iPod olması gerekiyor. iOS 7'yi kablosuz olarak ya da bilgisayarınıza kurulu iTunes üzerinden kablolu olarak edinmeniz mümkün. iOS7 şu an için oldukça yoğun ilgiyle karşılaştığı için sunucularda da bu yoğunluğu hissetmek mümkün bu sebeple çeşitli aksaklık ve gecikmeler yaşayabilirsiniz.

iOS 7 Özellikleri

Yirmidört Haber kanalının YouTube üzerinden yayınladığı detaylı iOS 7 özellikleri videosu:


Tekoloji Manya BLOG

1 Yorum:

  1. Very descriptive article, I loved that bit.
    Will there be a part 2?

    Feel free to surf to my website ankara web tasarim

    YanıtlaSil

 
Aç-Kapat