Bir Yorum

Steam Machines Konsolu Geliyor

16:05
Dünyaca ünlü oyun platformu Steam'ın sahibi Valve isimli şirketin son günlerde ardı ardına yaptığı duyurular ile oyuncular oldukça fazla sevindiler. Valve'in son duyurusu ise tam anlamıyla heyecan ve coşku oluşturmuş durumda.

Linux tabanlı işletim sistemi SteamOS'un ardından bu kez de Valve, "Steam Machines" isimli oyun konsolunu duyurdu. Daha önce "SteamBox" adıyla konsol arenasında boy göstereceği düşünülen yeni konsol resmi olarak "Steam Machines" olarak adlandırılmış durumda.

Steam Machines

Valve'ın yakın zamanda ücretsiz olarak herkesin kullanımına sunacağı özgür, açık kaynak kodlu SteamOS işletim sistemi kurulu olarak gelecek olan Steam konsolu, oyun çevrelerini sevindirmiş durumda. Steam'in yakın zamanda Linux işletim sistemlerine gelmesi ile Linux platformlarında boy göstermeye başlayan oyun ve uygulama sayısı hızla artmaya başlamıştı. Buna en çok Linux sevenler sevinmişti :) Aşağıdaki bölümden bu oyunlardan bir kaçına değindiğimiz haberlere de bakabilirsiniz.

  Metro: Last Night Linux'e Geliyor

Valve'in yeni "oyun kutusu" ya da konsolu olan Steam Machines'in kurulu gelecek Linux işletim sistemi SteamOS daha şimdiden 3.000 adet oyunla uyumlu hale getirilmiş durumda. Oturma odasında binlerce oyunu oynamaya olanak verecek Steam Machines yüksek performans sunacak. Kullanıcıların kendi isteklerine göre donanımlarını seçebilecekleri Steam Machines 2014 yılında piyasaya çıkacak. 

Linux kullanıcılarının en çok sevdiği özellik olan "açık kaynak" modeli Steam Machines için de geçerli olacak yani kullanıcılar SteamOS'u diledikleri gibi özelleştirebilecek, dilerlerse kendilerine ait Linux işletim sistemini veya başka bir işletim sistemini yükleyebilecek, dodanım özelliklerini ihtiyaçlarına göre ayarlayabilecekler. Kısacası Valve kullanıcılara diğer bir çok konsol üreticisinin vermediği şeyi "özgürlüğü" verecek. Valve'e gelen sorulara verilen cevaplardan derlenen bilgiler bu yönde.

Steam Machines

Diğer yandan Valve daha şimdiden bir çok üretici ile ortaklık anlaşmaları yapmış durumda. Bu sayede SteamOS yüklü bir çok model oyun konsolu üretilebilecek. Oyuncular konsollarını diledikleri özelliklere göre zahmetsizce temin edebilecekler. Bu durum tıpkı Google'ın Android'i üreticilere açması gibi olacak nitekim Android yükü akıllı telefon ve tablet üreten bir çok üretici mevcut. Rekabet kullanıcılara yarar... :)

Valve tarafından Steam Machines için şimdilik beta süreci hazırlıkları yapılıyor. Buna göre, 300 adet ön-üretim(prototip) Steam Machines gerekli şartları* sağlayan şanslı "Steam kullanıcılarına" kura yolu ile ulaştırılacak. Bu sayede geri bildirimler, fikir paylaşımları, eksik ve hata takibi, iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapılacak. Sonuç olarak sorunları en aza indirilmiş -hatta neredeyse sorunsuz- kullanıcıların en ideal isteklerine göre donanım ve yazılımsal iyileştirmeleri yapılmış Steam Machines konsolları piyasaya çıkacak.

Beta Steam Machines İçin Gerekli Şartlar:

  • Elbetteki Steam hesabı
  • Steam Universe topluluğuna katılım
  • Steam Donanım Beta kullanım koşulları kabulü
  • 10 tane Steam kullacısı ile arkadaşlık
  • Herkesin görebileceği Steam Topluluk profili oluşturmak
  • Geniş Ekran modunda herhangi bir oyunu oyun kolu ile oynamak
Eğer yukarıdaki gerekli şartları henüz sağlamıyorsanız 25 Ekim'de kapanacak beta test süreci için hala zamanınız var. Gerekli şartları yerine getirenler için Steam hesabında yeni bir rozet belirecek. 25 Ekim'den sonra Valve bu şartları sağlayan şanslı Steam kullanıcılarını Steam Machines beta-prototipi ile sevindirecek. Düzenlenecek kura ile Steam Machines'ı test etme hakkını elde edecek kullanıcılar bu konsolun gelişmesine katkı sağlayacaklar.

Valve kesinlikle çok doğru bir politika güdüyor. Güçlenen ve günbegün gelişen açık kaynak kodlu, kamuya ait Linux işletim sistemleri hem kazanacak hem de kazandıracak Valve ve Gabe Newell bunu çok iyi görmüş durumda. Mobil cihazların yaygınlaşmasının yanı sıra mobil cihazların güçlenen donanımları nedeniyle oldukça fazla kullanıcı kaybeden masaüstü ve notebook sistemleri(windows) üreticilerinin bir kısmı, kişisel bilgisayarların Linux işletim sitemi ile evin her köşesine girmesi sayesinde yakında "mazide" kalabilirler. Sanırım Windows için oyunculuk tamamen kaybedilecek bir saha olma pozisyonunda. Teşekkürler Gabe, teşekkürler Steam :)

1 Yorum:

 
Aç-Kapat