Klasik protezlerin yerini almaya başlayan biyonik protezlerden sonra şimdi de sinirleri uyarabilen ve hissetme dürtüsü oluşturan biyonik yapay protezler geliştiriliyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nden Case Western Üniversitesi'nde yürütülen çalışma sonrasında ortaya çıkan yeni tip biyonik el üzerinde bulundurduğu 20 ayrı sensör sayesinde nesneleri kavrama sonrasında oluşan dijital verileri insan bedenindeki sinir uçlarına iletebiliyor. Bu işlem sayesinde protez el biyonik ellerin çalışma prensibine büyük bir ek özellik katmış oluyor.
Biyonik ellerin işlem kabiliyetlerinde insan bedenindeki sinirlerden aldığı uyarılar çerçevesinde hareket edebilme ve nesneleri kavramak gibi özellikler bulunuyor. Hissetme özelliğini de getiren bu yeni teknoloji sayesinde biyonik protezler ve sinirler arasında alıcı-verici döngüsü oluşuyor. Biyonik elin elektrot aktaran uçları ile biyolojik bedenin sinir uçlarının birleşmesiyle çalışan sistemde beyine uyarı sinyalleri ulaşabiliyor.
Aşağıdaki videoda görüldüğü üzere yeni teknolojiye sahip biyonik eli kullanan kişinin öncelikle gözleri ve kulakları kapatılıyor ardından vişneyi klasik biyonik el modunda yani hassasiyet modu kapalıyken kavraması isteniyor. Sonuç olarak gözleri ve kulakları kapalı olan bireyin hassasiyeti de kapalı biyonik eli, vişne sapını ayırabilmek için vişneyi eziyor. İkinci denemede ise biyonik elin hassasiyet modu açılıyor sonuç ise oldukça başarılı; biyonik eli kullanan gönüllü vişneyi ezmeden sapı çıkartabiliyor.
Teknolojinin akıl almaz derecede ilerleyişi, dünyamızın yakın zamanda robot+insan denilen "cyborg" bilim kurgu bireylerini üzerinde misafir edeceğini gösteriyor. Laboratuvar ortamında üretilen organlar, hissedebilen yapay uzuvlar, kök hücre ve nanoteknoloji çalışmaları dünyamızın çehresini tamamen değiştirmeye hazırlanıyorlar.
0 Yorum:
Yorum Gönder