7 Yorum

Jimdo İle Blog ve Site Kurmak [İnceleme]

14:25
Blogger ve Wordpress'in İnternet dünyasının vazgeçilmezleri arasına girmelerinin üzerinden epey zaman geçti. Gerek kişisel blog gerekse de kurumsal site ihtiyaçlarını karşılayabilen bu iki platformun bu denli kullanılmalarının temel etkeni şüphesiz "ücretsiz" alternatif seçeneğine de sahip olmaları. Bu sayede blogculuk gibi serbest bir iş/hobi alanı oluşturan bu iki büyük platform zamanla "blogculuk" kavramını İnternet alemine yerleştirmeyi başardılar.

Jimdo site

Yazıya konu olan Jimdo ve türevleri de bu iki blog platformunun geçtiği yollardan geçmek isteyen bir site/ blog hazırlama hizmeti. 12 ayrı dilde kullanım seçeneği sunan Jimdo Türkçe de hizmet veriyor. Özellikle inceleme yazımızın başına Blogger ve Wordpress gibi blogculuğun öncülerini koymayı gerekli buldum. Çünkü Jimdo isimli yeni platform bu her iki devin de özelliklerini içeriyor.

  +Webflow ile Site Tasarlama başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Jimdo'yu keşfetmem blogumuzla iletişime geçen Jimdo Türkiye yetkilisi Yalçın Akyol'un bize gönderdiği basın bülteni sayesinde oldu. Daha önce Jimdoyla tanışmış olmayı isterdim açıkçası, bu sayede artıları ve eksilerine değineceğimiz inceleme yazımızı daha önce yayımlayabilir ve ilgililerin bu konuda dikkatini eksiklere yoğunlaştırabilirdik.  

Giriş kısmını daha da uzatmadan şimdi Jimdo'ya enine boyuna bir değinelim, tam tabirle altını üstüne getirelim. 2007 yılında üç arkadaş tarfından kurulan Jimdo 8 milyon sitenin kendi tabanlarını kullanarak yayın yaptığını bildiriyor.

Jimdo ücretsiz, JimdoPro ve JimdoBusiness seçenekleri ile kullanıcılara açılmış durumda. Biz inceleme yazımızda JimdoFree'ye ağırlık vereceğiz ancak diğer paketleri de biraz sunmak istedik. Tahmin edersiniz ki ücretsiz sürümünü kullanmak daha kişisel, profesyonel olmayan ve blog klasmanında yer alan siteler için uygun olacaktır. JimdoFree size aynen Blogger ve WordPress.com gibi alt alan adı veriyor örneğin: siteadi.jimdo.com 

Ücretli sürümler olan Pro ve Business seçeneklerinin en büyük avantajı adınıza kayıtlı siteadi.com gibi özel alan adlarını kullanmanıza müsaade etmesi. Bunun yanında JimdoPro hizmeti 5 GB'lık disk alanına sahipken 20 adet e-posta hesabını da kullanıcılarına sunuyor. JimdoBusiness ise sınırsız disk alanına sahip ve iki alan adının yanında  20 e-posta hesabını müşterilerine sunuyor. 

JimdoPro yıllık 120 TL gibi bir ücret ile satın alınabilirken JimdoBusiness ise yıllık 360 TL'lik bir bütçe gerektiriyor. Açıkçası kod bilgisi olmayan ve sitesini basit araçlarla özelleştirmek isteyenler için ve alan adı sağlayıcısı/hosting firmaları ile ayrı ayrı uğraşmak istemeyenler için güzel bir alternatif olabilir bu seçenekler. Belki ücret yüksek gelebilir ancak inceleme yazımızı sonuna kadar okursanız neden bu denli bir fiyat etiketinin belirlendiğini anlayabilirsiniz.

JimdoFree Temel Özellikler

Jimdo en temel amaç olarak kullanıcılarına HTML/JS/CSS gibi kodlarla uğraştırmadan kendi hazır araçları, şablonları, eklentileri ile kolay ve zahmetsiz bir şekilde kısa süre içerisinde site/blog tasarlatmayı benimsemiş durumda.



Kodlar yerine hazır araçları kullanmak "kod dehalarına" bile cazip gelirken hiç kod bilgisi olmayan çoğunluk için bulunmaz bir fırsat. Jimdo bünyesinde ilk gözüme çarpan şey site tasarım arayüzünde mevcut Öğe Ekle/Sil bölümüydü. Oldukça pratik ve kullanışlı olarak hazırlanmış bu bölüm bir çok çeşit öğeyi tek tıkla site/bloga eklemeyi mümkün hale getiriyor.


Bu bölümün sınırları tamamen sizin kabiliyetlerinize kalmış durumda. Galiba Jimdo'nun en çok bu özelliğini sevdim bir sürü modülü zahmetsizce ekleyebiliyorsunuz bu ekleme işlemi Wordpress gibi gelişmiş platformda bile bu kadar kolay ve etkili değil. Jimdo bu yönüyle büyük bir alkışı hak etti doğrusu.

Jimdo ekle

Bu özelliğe ve modül bölümüne örnek vermek gerekirse dosya indirme seçeneği gibi bir çok kullanıcının işine yarayacak eklenti aracını, flash slaytı hazır fotoğraf galerisini, ürün satışı yapmanızı çocuk oyuncağı haline getiren mağaza modulünü söyleyebiliriz. Gerçekten Jimdo daha da geliştirilmeyi ve yaygın kullanımı hak ediyor.

Jimdo app

Diğer yandan Jimdo'yu bir çok blog hizmeti sunan platformdan ayıran başlıca özelliklerden birisinin Jimdo-App olduğunu da belirtmiş olalım. Jimdo sitenizi akıllı cihazlarınızdan(tablet, akıllı telefon) yönetebilmenizi sağlayan uygulama ile hareket halindeyken de sitenizi yönetmek mümkün. Şu an için iOS cihazlar için geliştirilen bu uygulamanın Android cihazlar için de geliştirileceğini söylemek mümkün.


Jimdo Şablon Tasarımı 

Sitelerin/blogların en önemli özelliklerinden birisi olan dış görünüşü "Şablon Tasarımı" Jimdo bünyesinde gerek hazır şablonlar ile gerek de kod bilgisine sahip kullanıcılar için HTML/CSS/JS düzenleme sekmeleri ile etkin kullanılacak şekilde ayarlanmış durumda.

jimdo template tema

Şablon bölümünde ücretsiz tasarımlar ve özel tasarımlar ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Bunların içlerinde hoş ve sade tasarımlar olduğu gibi çok amatör tasarımlarda mevcut. Dilerseniz şablon bölümünde alt sekme olarak hazır gelen "kişisel" bölüme girebilir ve şablonunuzu kod bilginize göre dilediğinizce özelleştirebilirsiniz.

Jimdo

Bu bölümde de en çok dikkatimi çeken kısım "Dosyalar" alt sekmesi oldu. JavaScript dosyaları da dahil, görsel .jpeg ve .png uzantılı dosyaları direkt olarak sistemde barındırabiliyorsunuz. JS dosyalarının sistemde barındırılması site/blogu oldukça hızlandıracak bir özellik olmuş.

jimdo host

Şablonunuzun yetkinliğine göre sağ üst bölümde bulunan Stil sekmesinden sitenizi oldukça özgün hale getirebilirsiniz. Hazır şablonlardan seçtiğiniz şablonunuz aşağıdaki görseldeki gibi özellikleri destekliyorsa stil bölümünden bu noktalara rahatlıkla müdahale edebilirsiniz.

jimdo design

Jimdo Blog

Jimdo daha çok site yapısını baz alan bir sistemle geliyor anasayfada duyuru ve sosyal profillerin yer aldığı web arayüzünü esas alan bu yapıyı, "Blog" sekmesi sayesinde tam anlamıyla zengin bir blogla da güncel tutabiliyorsunuz. Basit bir iki adımda JimdoFree sitenize ayrıca bir blog eklemek mümkün oluyor. Blogunuzu oluşturduktan sonra yazının giriş bölümünde de bahsettiğimiz Modül Ekle/Sil aracı ile yazılarınızı kabiliyetlerinize göre zenginleştirmek işten bile değil.

Jimdo blog

Blogunuzda yazdığınız günübirlik bir yazıyı bile bu modül kısmından videolarla, galerilerle, envai çeşit widgetlarla donatabilirsiniz. Şablonunuzun sahip olduğu yapıya bağlı olarak yazılarınızı üçe bölebileceğiniz sütunları ekleyebilir her birine ayrı ayrı videoları sadece link vererek ekleyebilir ve yazınızı çeşitli görseller ile zenginleştirebilirsiniz. 

Jimdo Ayarlar

Jimdo'nun ayarlar sekmesini sadece neler içeriyor merakıyla adet yerini bulsun diye tıkladım ancak genişleyen sekme beni oldukça şaşırttı. Karşımda tam anlamıyla yarı cPanel duruyordu. Sitenizin tüm teknik alt yapısını tek çatı altından yönetmenize olanak veren ayarlar paneli kesinlikle iyi düşünülmüş bir fikir. İkinci büyük alkışı bu bölüm aldı diyebilirim. Aşağıdaki görselde de beliren kısımları tek bir yerden yönetebilmek hem zamandan tasarruf sağlıyor hem de profesyonelliğe adım atmanıza ön ayak oluyor.

jimdo settings ayarlar

Jimdo ayarlar sekmesinden klasik hesap ayarlarını gerçekleştirmenin yanında sitenizin tasarımına, mobil tasarımın aktif olup olmamasına ve mobil tasarımı şekillendirmeye varıncaya kadar bir çok premium hizmete ücretsiz ulaşabiliyorsunuz. Elbette ki kısıtlılık JimdoFree için de geçerli ancak sağlanan hizmetler bir çok kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde.

Jimdo mobile mobil


Sitenizin mobil cihazlardan kolayca bulunmasını sağlayacak QR kodunu ayarlar bölümünden kolayca edinebilir, sitenize yükleyeceğiniz "indirilecek dosyalar" için Dropbox hesabınızı sitenize basit bir iki tıkla bağlayabilir, Google Analytics hesabınızdan size verilen kod satırını direkt olarak Jimdo'ya entegre edebilirsiniz.
Jimdo uygulamalar

Jimdo kesinlikle yüksek bir potansiyele ve gelecek vaad eden bir yapıya sahip. Sn. Akyol'dan gelen maili ilk okuduğumda ve diğer yazar arkadaşlara maili gösterip acaba Jimdo ile ilgili bir yazı yazmalı mıyız diye düşündüğümde şüphesiz ki Jimdo'yu sıradan bir sistem olarak düşünmüş olmam sebebiyle üstelememe refleksi verdim ama Jimdo şaşırtıcı derece sıradışı çıktı. 

Jimdo'nun en'leri arasında birincilik koltuğuna "Mağaza" bölümü oturuyor. Ücretsiz bir platformdan beklenmeyecek kadar yetenekli bir sanal mağaza hizmeti alabilir bu sayede ürünlerinizi satabilir, zahmetsizce ticaret sitesi kurabilirsiniz.

Jimdo ticaret mağaza

Jimdo Mağaza ile ödeme seçeneklerini ve ürün iade politikanızı belirleyip, hangi para birimiyle ödeme alacağınızdan, kargo ücretlerine, ürün stok bilgilerine, vergi kesintilerine kadar tam manasıyla sanal bir mağazanın sahip olması gereken tüm özelliklere ücretsiz sahip olabiliyorsunuz. İnternetten ürün satışı yapmak isteyenler için bulunmaz bir fırsat Jimdo. 
*Jimdo'nun sanal mağaza hizmetine hem çok şaşırdım hem de büsbütün hayran kaldım, itiraf ediyorum :)

Jimdo SEO Ayarları

Jimdo'nun pratik ve zahmetsiz özelliklerinden birisi de basit adımlarla arama motorları tarafından sitenizin daha kolay fark edilmesini, üst sıralara çıkmasını ve yüksek hit alabilmesini sağlayacak olan SEO bölümü. Gerçekten basit bir arayüze konumlandırılmış olan SEO ayarları kısaca; sayfa başlığı, site açıklaması ve anahtar kelimeler olarak tek bir çatı altında toplanmış durumda.

Jimdo seo

Fakat bir kötü yönü var ki SEO ayarları PRO ve Business hesaplar için geçerli durumda haliyle insan içten içe bunu paralı yapmamalıydınız diyor çünkü SEO en basit blogun bile hakkı ve arama motorlarında yer alamayan site ve bloglar zamanla yazarlarına "tükenmişlik sendromu" yaşatırlar ve gerçekten tükenip İnternetin çöplüğüne sessizce gömülürler. Sonuç olarak hizmet sağlayıcılarını da yavaş yavaş bu çöplüğe çekerler. Blogger ve Wordpress'i takip eden bir çok platform, eksikliklerini gidermedikleri için yok oldular. Ümit ediyorum ki SEO konusunda Jimdo daha derin düşünür ve kısıtlı da olsa en temel özelliği herkesin kullanımına açar.

Jimdo Artıları 

  • Türkçe dil desteği; yardım bölümü de dahil
  • Kolay kurulumu
  • Kodlamaya gerek bırakmayan site tasarımı kabiliyeti
  • Şablonları aynı zamanda kodlama ile tamamen size özel tasarlamaya olanak vermesi
  • Sitenizi ayrıca stil bölümünden daha da işlevsel ve görsel olarak kaliteli hale getirebilmesi
  • .js formatı da dahil .jpeg .png görsel dosyalarını kendi sisteminde barındırabilmesi
  • Dropbox ile hesap bağlama seçeneği
  • Müthiş ve zengin fikirleri ortaya çıkarmanızı sağlayabilecek Öğe Ekle/Sil düzenleme modülü
  • Sitenize kolayca blog ekleme özelliği
  • Oldukça zengin ayarlar menüsü
  • Harikulade sanal mağaza seçeneği(Jimdo'yu gelecekte popüler yapabilir)
  • Mağaza için PayPal dahil kredi kartı ödeme seçeneği
  • Mobil cihazlarla uyumlu hazır veya kendi CSS tasarımınızla mobil site tasarlayabilme seçeneği
  • JimdoFree hesabınızı dilerseniz JimdoPro ya da Business hesaplara kolayca ve zahmetsizce yükseltebilmesi

Jimdo Eksileri

  • Yerleşik istatistik hizmeti sunmuyor oluşu; ücrete tabi oysaki ziyaret aldığını bil(e)meyen site ve bloglar yaşayamazlar! 
  • SEO hizmetini ücretli vermesi
  • JimdoFree şablon tasarımlarının çok az ve kalite konusunda yetersiz oluşu
  • Üzerinde büyük emeklerle çalıştığınız sitenize logo dahi eklemenize müsaade etmemesi; ücretli (bu da mı?!)
  • Yalnızca 500 MB'lik bir disk alanı; 1 GB bile değil!
  • Site tasarım araçları ve şablonların modern arayüzlerinin olmayışı

Sonuç: Jimdo Kullanmalı Mıyım?

Yavaş yavaş İnternette var olmayı düşünüyorsanız site/blog ile de bunu yapmak hem ilk adımlar için vazgeçilmez olacaktır hem de zaman içinde ilerleme şansını elde edebilirsiniz. Eğer ne istediğinizi biliyorsanız, tasarımlarınızı özgün ve göze hitap edecek şekilde de yapabileceğiniz konusunda kendinizi yetenekli görüyorsanız kişisel bir blog ve hatta yavaştan yavaşa sanal bir mağaza için JimdoFree yeterli; özellikle ücretsiz bir hizmete göre sanal mağaza için eşsiz kabiliyetlere sahip. 

Zamanla elde edeceğiniz okuyucu-müşteri kitleniz ile sitenizin hitini makul bir seviyeye getirebilir alt alan adı yerine direkt olarak adiniz.com olacak şekilde daha önce kullandığınız adiniz.jimdo.com sitenizi hiç uğraşmadan kendi alan adınıza yönlendirebilirsiniz. Tüm bu işlemler Jimdo bünyesinde gerçekleşeceği için herhangi bir hit kaybı, rank ve Google sıra kaybı yaşamazsınız.

Yazının sonunda naçizane, Jimdo yetkililerine eksiklikleri gidermelerini öneriyorum çünkü Jimdo Blogger ve Wordpress'in vermediği bir çok hizmeti vermeyi gaye edinmiş eğer eksikliklerini de giderirse bu diğer iki dev platformun yanında üçüncü bir dev olacak potansiyele sahip durumda. İyi yönetilir ve geri bildirimlere karşılık verilirse, site tasarım araçları daha modern ve şık hale getirilirse yakın zamanda Jimdo siteler İnternet dünyasında sıkça karşımıza çıkan siteler olabilirler.

Şimdi sözü kendiniz inceleyebilmeniz için Türkçe Jimdo sitesine bırakıyorum >> Jimdo Tr

Teknoloji Manya BLOG

7 Yorum:

  1. yazıyı sonuna kadar okuduma şaşıom çok uzun olmuş ama güzel bilgiler var. blog açmayı düşünüom ben wordpresle blogger arasında kalmıştım şimdi jimdo çıktı haydi hayırlısı :)

    YanıtlaSil
  2. ben blog açmak istiyorum jimdoyu ilk kez duymuş oldum akşam evde bir blog açarım artık şimdi iş yerinde olmuyor.

    YanıtlaSil
  3. Ofis Koltukları26 Aralık 2014 16:58

    Uzun zamandır aradağım bir şeydi. Burada buldum. Yardım için sağol. http://www.sempreofis.com.tr

    YanıtlaSil
  4. Oldukça açıklayıcı ve faydalı bir paylaşım. Emeğinize sağlık. Klima Kombi

    YanıtlaSil
  5. Buypasa ‘ya girdiğinizde birçok ürünle karşılaşacaksınız. Bu
    sitede bir çok ürün bulunmaktadır. Bu ürünler arasında seçim zor gibi gözükse
    de çok kolaydır. Bu ürünlerde çeşit çok olduğu için seçim o kadar kolaydır.

    YanıtlaSil
  6. Kesintisiz Güç Kaynakları4 Mart 2015 01:27

    Hocam paylaşımlarınızı oldukça faydalı ve başarılı buluyorum. Emeklerinize sağlık. Kesintisiz Güç Kaynakları

    YanıtlaSil
  7. Buypasa Kıyas4 Nisan 2015 15:55

    "Ücretsiz sanal dükkan açmak için http://buypasa.com 'u seçtim" diyenlerden olun, pişman olmayın!

    YanıtlaSil

 
Aç-Kapat