2 Yorum

Türk Mucit 3 Boyutlu Yazıcıdan Kırık Alçısı Üretti

06:48
3D print yani 3 boyutlu yazdırma teknolojisi her yeni gün gelişirken bizleri sürekli şaşırtan adımları da beraberinde getiriyor. Daha önce silahtan, organlara kadar bir çok nesnenin orijinal halinin bire bir aynısını üretmeyi başaran bu olağanüstü teknolojiyi artık bir Türk mucit tıpta yeni bir noktaya taşımış oldu.

Türk Mucit 3 Boyutlu Yazıcıdan Kırık Alçısı

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan Deniz Karaşahin tarafından 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak tasarlanan Osteoid isimli yeni tip alçı geleneksel alçılardan çok fazla avantaja sahip durumda.

   + Tavsiye Yazı: 3B Yazıcıdan Oğluna Protez El Yaptı

Türk Deniz Şahin Mucit 3 Boyutlu Yazıcıdan Kırık Alçısı

2014 Golden A’Design Award yarışması kapsamında ödül alan Karaşahin'in 3B yazıcı teknolojisi ile üretilen  Osteoid isimli bu yeni tip alçısının en önemli özelliği tedavi süresini %80 oranında hızlandırıyor olması. Düşük aralıklı ultrasonik ses dalgalarını(LIPUS) alçı kanalları üzerinden kemik dokuya iletebilen yeni sistemde tedavi süresi oldukça kısalabiliyor. Günde 20 dakikalık uygulama ile ses dalgaları kemik dokuya iletiliyor akabinde alçı üzerindeki gözeneklerin de yardımıyla kolda belirli orandaki şişmeye müsaade edilerek kırıktaki iyileşme hızı artırılıyor. Geleneksel alçılarda ise genişleme durumu bilindiği gibi söz konusu değil

Türk Mucit 3 Boyutlu Yazıcıdan Kırık Alçısı

Bu yeni tip modern alçı üzerinde bulunan delikler sayesinde kırık bölgesinin havalanması ve bakteriler nedeniyle kötü kokuların oluşmaması ise bir diğer avantaj. Geleneksel dökme alçılara göre tek dezavantajı ise üzerine imza atabilecek yapısının olmaması. Zira bir yerlerini kıranlar çok iyi tecrübe etmişlerdir ki eş dost geçmiş olsun temennilerini bu alçı kalıp üzerine imzasıyla not düşerler.

Türk Mucit 3 Boyutlu Yazıcıdan Kırık Alçısı

Şu an için hala geliştirilmekte olan ve hala taslak konumunda bulunan Osteoid yakın bir tarihte bizlerle buluşabilir. Ancak o gelinceye ve yaygınlaşıncaya kadar dökme alçı sistemi ile bir yerlerini kıranlar HULK gibi ortalıkta dolaşmaya devam edecekler.

   + Tavsiye Yazı: Makerbot Digitizer 3D Desktop Scanner

2 Yorum:

  1. güzel bir icat allah başarılarının devamı nasip etsin

    YanıtlaSil
  2. insan gerçekten gurur duyyor be helal olsun ordu göreve diyen üniversite hocalarından ülkeyi ileriye taşıycak hocalara geçiş yaptık çok şükür

    YanıtlaSil

 
Aç-Kapat